Zemřel Cornelius Gurlitt, majitel nedávno objevené vzácné sbírky uměleckých děl

Ve věku 81 let zemřel v Mnichově Cornelius Gurlitt. Syn obchodníka s uměním se před půlrokem postaral o mezinárodní pozdvižení. Celníci v jeho bytě objevili více než 1200 vzácných obrazů. Další umělecká díla pak vyšetřovatelé našli v rodinné vile u Salzburku. Část obrazů zřejmě pochází z majetku zabaveného během 2. světové války židovským majitelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběratel umění Cornelus Gurlitt dostane zpět své obrazy

Sběratel umění Cornelus Gurlitt dostane zpět své obrazy | Zdroj: Reuters

Sběratel umění 81letý Cornelius Gurlitt zemřel v Mnichově, aniž se opět shledal se svými milovanými obrazy. Státní zastupitelství v Augsburgu teprve nedávno rozhodlo, že Gurlitt získá díla zpět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh sbírky Cornelia Gurlitta přiblížila Klára Stejskalová

Ještě před půl rokem neměla veřejnost ani tušení o existenci vzácné sbírky, ve které jsou obrazy Renoira, Moneta, Chagalla či Picassa.

Celníci objevili umělecká díla náhodou, když Gurlitta prověřovali kvůli možnému daňovému úniku. Gurlitt se tehdy nechal slyšet, že se zabavením mohli počkat až po jeho smrti.

Jaký bude další osud vzácné sbírky je momentálně záhadou. Uzavřený muž bez sociálních vazeb, který strávil celý život mezi svými obrazy, byl bezdětný.

Až pět set obrazů z této sbírky ale zřejmě patří Židům, kteří o ně přišli během 2. světové války. Otec Cornelia Gurlitta se kdysi zapojil do obchodu s židovskými díly.

„Přál bych si, aby pan Gurlitt v poslední vůli sbírku věnoval německým muzeím, ale nikdo ho k tomu nemůže nutit,“ řekl před nedávnem Steffan Koldenhoff, který se léta zabývá nacisty ukradenými obrazy.

Prosba by se mu mohla splnit. Je možné, že Gurlitt v poslední vůli skutečně odkázal sbírku německým muzeím.

Klára Stejskalová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme