Goethův památník v Karlových Varech obohatí překlad jeho básně o lázních

U památníku německého básníka, prozaika a dramatika Johanna Wolfganga Goetha v Karlových Varech umístili novou pamětní desku. Jedná se o český překlad Goethovy básně. Autor ji napsal jako vzpomínku na několik pobytů v lázních. Verše tady dosud byly vystavené pouze v němčině. Slavnostní odhalení se uskuteční dnes odpoledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U památníku J. W. von Goetha v Karlových Varech je nová pamětní deska s českým překladem jeho básně

U památníku J. W. von Goetha v Karlových Varech je nová pamětní deska s českým překladem jeho básně | Foto: Stanislav Wieser

O umístění pamětní desky se postaral Klub přátel Karlových Varů. Jeho předseda Stanislav Wieser si pochvaluje, že původní německý text konečně obohatí český překlad.

„Někdo přišel s myšlenkou, že by Klub přátel Karlových Varů měl pořídit český překlad. Tak jsme ho nechali udělat od Jiřího Dědečka a tento český nápis už tady máme osazen na skále. Už jen zbývá, aby nám přálo počasí, aby se lidé, kteří mají o goethovské památky zájem, přišli podívat,“ říká.

Slavnostní odhalení je naplánované na čtyři hodiny odpoledne. Písničkář Jiří Dědeček slíbil i krátké vystoupení.

„Svoji účast přislíbil i primátor Petr Kulhánek. Měl by tady krátce promluvit. Já jen několika slovy uvedu, jak jsme k té myšlence přišli. A pak by Jiří Dědeček řekl něco o tom, jak to překládal, protože na překlad Goethových veršů mohou být názory různé. Podle toho, kolik autorů ho překládá,“ usmívá se Wieser.

Goethova busta, která se nachází na stejnojmenné stezce v blízkosti karlovarské Galerie umění, je z roku 1883. Je dílem sochaře Adolfa von Donndorfa ze Stuttgartu.

Památník původně stál v bývalé Puppově aleji před Grandhotelem Pupp. V rámci tak zvané národní očisty ho ale odtud po druhé světové válce odstranili. Na současném místě sochu umístili v roce 1952.

U památníku J. W. von Goetha v Karlových Varech je nová pamětní deska s českým překladem jeho básně | Foto: Stanislav Wieser

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme