V Iráku volí parlament, první volby od stažení amerických vojsk před třemi lety

Iráčané dnes volí nový parlament. O 328 křesel usilují skoro tři stovky politických stran a hnutí. Favoritem je dosavadní premiér Núrí Málikí. Volební účast ale mohou ovlivnit možné teroristické útoky radikálních islamistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Iráku volí parlament, volby některé skupiny obyvatel bojkotují

V Iráku volí parlament, volby některé skupiny obyvatel bojkotují | Zdroj: Reuters

"Tohle jsou pro Irák zásadní volby, aby se vyměnili ti, kteří přinesli zemi zmar a zkázu. Takže půjdeme k volebním urnám, ať už budou podmínky jakékoli. Doufáme, že irácké bezpečnostní složky Iráčany ochrání,“ říká v Bagdádu jeden z místních.

Kvůli volbám jsou kolem města od včerejší noci uzavřené silnice. Hlášeny jsou dva raketové útoky na volební místnosti západně od metropole a taky poblíž Kirkúku.

Napětí v zemi je hlavně mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity. Sunnitští islamisté v oblasti Anbár proto vyzvali k bojkotu voleb. Každému, kdo se jich zúčastní, hrozí smrtí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O iráckých volbách mluvil komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland

Volební právo má v zemi přes 20 milionu lidí a svůj hlas můžou odevzdat do 17 hodin. Pravděpodobným vítězem je uskupení Núrího Málikího.

„Možná že on sám se nemýlí, když říká, že je vítězem voleb. Paradoxně on sám vytvořil situaci, v níž se irácká společnost rozdělila. A tím na svoji stranu strhnul lidi, kteří se bojí, a právě proto budou hlasovat pro člověka, který situaci způsobil,“ říká komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland.

Myslí tím špatnou bezpečnostní situaci a rozdělení společnosti na tři segmenty – šíity, sunnity a Kurdy na severu Iráku.

Parlamentní volby v Iráku | Foto: Reuters

„Jejich vztahy nebyly nikdy úplně dobré, ale nějakým způsobem byly překryty v době Saddámova režimu. Po jeho svržení se problémy odkryly a dosud v převážně mocenských pozicích menšinoví sunnité pozice ztratili a k moci se dostali šíité,“ popisuje komentátor.

„Málikí sebe prezentuje jako obránce šíitů proti sunnitům, čímž se mu podařilo oživit Al-Káidu – tedy sunnitskou organizaci, která masakruje šíity. Jen za uplynulý rok zemřelo na osm až devět tisíc lidí při útocích, letos až tři tisíce. A ačkoli šíité s Málikím tak úplně šťastni nejsou, tak se kolem něj seskupují, aby je ochránil před Al-Káidou,“ dodává Fingerland.

Volby se konají poprvé od stažení amerických jednotek ze země před necelými třemi lety.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme