Americká NSA se snaží nalákat nové zaměstnance. Na Twitteru zveřejňuje šifry

Americká NSA se v poslední době v uvozovkách proslavila hlavně svými tajnými sledovacími programy, které médiím prozradil její bývalý zaměstnanec Edward Snowden. Teď ale agentura pro národní bezpečnost poutá pozornost něčím jiným. Na svůj Twitter totiž už podruhé umístila šifrovanou zprávu, která má nalákat nové zaměstnance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka u počítače (ilustrační foto)

Dívka u počítače (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Kódované vzkazy s názvem MissionMonday se prý budou na síti objevovat každé květnové pondělí.

„Pokud jde o ten první tweet, tak se jednalo o klasickou šifru. Byla to jednoduchá záměna s malou fintičkou, že mezera byla v tomto případě kódovým znakem. Jinými slovy úloha, kterou by měl vyřešit každý,“ popisuje první šifru z řady MissionMonday kryptolog a specialista v oboru bezpečnosti informačních technologií Pavel Vondruška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O MissionMonday americké agentury NSA mluvil kryptolog a specialista v oboru bezpečnosti informačních technologií Pavel Vondruška

První šifra měla vzbudit zájem a v překladu se v ní psalo „Chcete vědět, co znamená pracovat pro NSA? Zkuste to každé další pondělí v květnu a my prozkoumáme vaše šance podílet se na ochraně našeho národa.".

Lze předpokládat, že budou následovat úlohy složitější. Podle Vondrušky prý ale nejde o to prokazovat, že luštitelé umějí zlomit těžké šifry, ale cílem je zjistit jejich zájem, schopnost logického uvažování a orientaci v problému.

„Jde o to, aby úlohy, které jsou předkládány, byly vlastně řešitelné. To znamená, musí tam být taková nadbytečnost, aby luštitel měl, čeho se chytit, a de facto byl předáván i ten klíč. Úlohy typu geocaching, křížovky, hádanky,“ vysvětluje Pavel Vondruška a pokračuje:

„ První NSA MissionMonday z pondělí 5. května
tpfccdlfdtte pcaccplircdt dklpcfrp?qeiq lhpqlipqeodf gpwafopwprti izxndkiqpkii krirrifcapnc dxkdciqcafmd vkfpcadf. “

„Čili slovo šifra v tomto případě je opodstatněné pouze, když se objeví klasické šifry, o nichž se ovšem ví, že jsou jednoduché.“

Vzbuzení zájmu u případných uchazečů o zaměstnání touto cestou je prý poměrně běžné. Metodu soutěže v luštění použili již v 16. století v Benátkách, kdy se hledali kandidáti na šifrování pro Benátskou republiku.

„V současné době se to stává téměř standardní metodou. Anglická rozvědka GCHQ tuto metodu použila - shodou okolností to je přesně pomalu tři roky-, když vyhlásila soutěž v luštění kódů na svých společenských portálech a fórech,“ dokládá Pavel Vondruška.

Dnešní šifra agentury NSA | Foto: Twitter

Tea Turk, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme