Srbsko a Bosna a Hercegovina vyhlásily kvůli povodním mimořádný stav

Nejsilnější povodně za posledních 120 let zasáhly Srbsko a Bosnu a Hercegovinu. Přes sto tisíc srbských domácností je bez elektrického proudu a záchranné týmy už s pomocí vojáků evakuovaly několik tisíc obyvatel. V sousední Bosně voda strhla několik mostů. Velké problémy způsobují na mnoha místech masivní sesuvy půdy. Podle úřadů už přišlo o život sedm lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evakuace lidí ze zaplavených domů v Obrenovci nedaleko Bělehradu

Evakuace lidí ze zaplavených domů v Obrenovci nedaleko Bělehradu | Zdroj: Reuters

„Chtěl bych poprosit obyvatele Obrenovace, kde je situace nejhorší: prosím vás, neodmítejte evakuaci, nebraňte se. Ohrozili byste tím životy záchranářů,“ apeloval na lidi srbský premiér Aleksandar Vučić.

V Srbsku i Bosně se evakuací a záchranných prací účastní vedle hasičů a záchranářů i vojáci. Sarajevo už také zažádalo o mezinárodní pomoc. Na mnoha zaplavených místech musí zasahovat vrtulníky, přístupové cesty jsou totiž pod vodou.

Lesníci sčítají škody, které způsobily prudké deště a silný vítr. Někde jsou lidé bez proudu

Číst článek

Přívalové deště doprovázené silným větrem hlásí také Chorvatsko. Evakuace z několika zaplavených vesnic a měst na východě země už začala.

Vytrvalý déšť rozvodnil řeky i na severovýchodě Slovenska a jihu Polska. Na Slovensku si voda vyžádala první oběť, v Polsku kvůli počasí zemřeli už dva lidé.

Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme