Do oslav ruského Dne vítězství se nepřímo promítla i krize na Ukrajině

Ve 25 ruských městech, včetně krymského Sevastopolu, letos uspořádali vojenské přehlídky na oslavu vítězství ve Velké vlastenecké válce. Prezident Vladimir Putin označil 9. květen jako den národního triumfu i smutku. Atmosféra 69. výročí konce druhé světové války ale byla kvůli ukrajinské krizi vypjatá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Rudém náměstí v Moskvě defilovaly tisíce vojáků

Na Rudém náměstí v Moskvě defilovaly tisíce vojáků | Zdroj: Reuters

Před Kremlem pochodovalo na 11 tisíc vojáků, včetně jednotky z anektovaného Krymu. Předvedla se i nejmodernější vojenská technika.

„Podobá se to jako vejce vejci, vojenské přehlídky mají svůj přesný řád. Ale co bylo jiné, tak asi ta atmosféra,“ informuje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

„Spousta lidí chodila se svatojiřskými stužkami a dávala tím najevo nejenom svoji účast na oslavách vítězství nad fašismem, ale především podporu Vladimiru Putinovi – v jeho anexi Krymu, v tom, jak se staví k Ukrajině,“ vysvětluje.

Vojenskou přehlídku na moskevském Rudém náměstí přijímal ministr obrany Sergej Šojgu. Lehce nervózní prezident Putin pak vystoupil s krátkým projevem.

Řešil hádanku, jak poděkovat veteránům, uctít památku milionů padlých, promlouvat mírově a zároveň připomenout aktuální situaci a nezmínit při tom výslovně ani Krym, ani Ukrajinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ruských oslavách konce druhé světové války mluvili zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček

„Je to svátek vítězící síly vlastenectví. My všichni teď obzvlášť ostře pociťujeme, co znamená být věrným vlasti a jak důležité je umět hájit její zájmy. Musíme být hodni hrdinských činů našich otců, dědů a pradědů, kteří ubránili naši rodnou zemi a zničili nacismus,“ prohlásil.

Před 11. hodinou moskevského času se veškerá vojenská technika začala vracet z Rudého náměstí zpět po Tverské třídě na sever města. Po cestě kolonu vítaly tisíce lidí.

„Technika samozřejmě imponuje, přehlídka nás překvapila svým rozměrem a organizovaností ještě víc než loni, ale letos bylo hlavní, že tu byly široce zastoupeny ruské regiony, včetně Krymu, který se k nám připojil,“ pochvaluje si válečný veterán, pan Vladimir.

Ruský prezident Vladimir Putin přednesl krátký projev | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

A právě na Krym odletěl odpoledne prezident Putin. Na poloostrov zavítala ruská hlava státu vůbec poprvé od anexe. Chce tak domácí i světové veřejnosti ukázat, že Krym je a bude ruský.

Vojenská přehlídka v Sevastopolu, kde oslavují 70 let od osvobození města, má být ještě velkolepější než v Moskvě, zapojí se do ní i lodě ruské Černomořské flotily. Půjde tak zároveň o demonstraci síly v těsné blízkosti ukrajinské hranice.

Oslavy na ambasádách

Rusko slaví Den vítězství i na svých zastupitelských úřadech. Recepce na ruském velvyslanectví v Praze se zúčastnili například bývalý prezident Václav Klaus nebo předseda KSČM Vojtěch Filip. Na rozdíl od loňského roku ale chyběl prezident Miloš Zeman.

„Můžeme to cítit tak, jako že v této chvíli nejsou česko-ruské vztahy ve své nejlepší fázi,“ vysvětluje ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček, který českou hlavu státu zastoupil.

Na ruské recepci chyběli prezident, premiér i šéfové Senátu a sněmovny

Číst článek

Ukrajinské úřady dnes naopak obyvatele od veřejných shromáždění odrazovaly. Proruští aktivisté by jich prý mohli využít k rozpoutání násilí a k provokacím. Separatisté, kteří ovládají několik měst na jihu a východě Ukrajiny, mezitím na neděli připravují referenda o nezávislosti.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes označil tato lidová hlasování za nelegální. Prioritou by podle něj měla být snaha o zklidnění vyostřené situace a mezinárodní dialog.

Martin Dorazín, Helena Šulcová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme