Protičínské nepokoje mají nejméně jednu oběť na životě. Číňané prchají z Vietnamu

Nejméně jednoho mrtvého a 141 zraněných si vyžádaly protičínské nepokoje, které dnes pokračovaly ve Vietnamu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamskou policii. Agentura Reuters s odvoláním na lékaře vietnamské nemocnice uvedla, že zabito bylo více než 20 lidí - pět Vietnamců a 16 osob patrně čínského původu. Tento údaj ale zatím úřady nepotvrdily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané masivně utíkají z Vietnamu. Azylem se jim stává i sousední Kambodža

Číňané masivně utíkají z Vietnamu. Azylem se jim stává i sousední Kambodža | Zdroj: Reuters

Čínské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad násilnostmi ve Vietnamu hluboké znepokojení a apelovalo na Hanoj, aby potrestala viníky a odškodnila oběti. Čínské velvyslanectví ve Vietnamu vyzvalo vietnamské bezpečnostní složky, aby „přijaly účinná opatření k ochraně čínských státních příslušníků".

Účastníci protestů, které vyvolala nedávná instalace čínské ropné plošiny v části Jihočínského moře, na kterou si činí nárok i Vietnam, v noci na dnešek zaútočili na největší ocelárnu v zemi a nepokoje se přelily z jihu země i do centrálních oblastí Vietnamu. Celkem násilí zachvátilo tento týden 22 ze 63 vietnamských provincií.

Stovky Číňanů už podle dostupných informací z Vietnamu utekly. Číňané ze země prchají letadly anebo přejíždějí do sousední Kambodže.

Jde o jednu z nejhorších krizí v čínsko-vietnamských vztazích od krátké pohraniční války, kterou spolu oba státy svedly v roce 1979.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme