Vzniká nová komise k penzijní reformě, budou v ní i zástupci opozice

Ministerstvo práce a sociálních věcí sestavuje komisi k reformě důchodového systému. Jejím cílem bude změnit pravidla pro stanovení věku odchodu do důchodu nebo zavést nové možnosti spoření v rámci třetího pilíře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto)

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Naopak druhý důchodový pilíř chce současná vláda ukončit. Potvrdil to dnes premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Do druhého pilíře se skoro nikdo nepřihlásil, je to jakýsi apendix našeho důchodového systému, který se teď vládní koalice rozhodla odstranit.“

„A já bych byl velmi rád, kdyby tato odborná komise dala jasná doporučení, jak postupovat, abychom od 1. ledna 2016 už druhý pilíř neměli,“ řekl premiér.

Takzvaný druhý pilíř důchodového připojištění spustila v rámci reforem Nečasova vláda. Je založený na principu, že si lidé mohou do soukromých penzijních fondů přesměrovat tři procenta z částky, kterou povinně odvádí na sociální pojištění. Ale musí k tomu ještě přidat další dvě procenta navíc.

V ministerské komisi zasednou zástupci všech parlamentních stran, sociálních partnerů a odborníků na sociální politiku.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) je důležité, aby závěry komise byly nadčasové.

„Naším záměrem a velkou ambicí je, aby tady byl nastaven takový důchodový systém, který přežije všechny další vlády, který bude stabilní a který bude lidem dávat jistotu, že dnes, pokud pracují, tak budou vědět, čeho se potom v penzi dočkají,“ prohlásila Marksová.

Součástí změn důchodového systému budou také valorizace penzí. Jejich výše by měla vzrůst o inflaci už 1. ledna příštího roku.

Květa Moravcová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme