Majitelé heren v Chrastavě si pořídili kvízomaty, radnici se to nelíbí

V Chrastavě na Liberecku se místo zakázaných výherních automatů objevily v jednom baru takzvané kvízomaty. Před vlastní hrou na nich hráči musí zodpovědět vědomostní otázky. Provozovatelé si myslí, že na provoz kvízomatů nepotřebují od radnice povolení, chrastavský městský úřad ale tvrdí opak. Bar zatím kvízomaty nespustil a radnice hlídá, aby to neudělal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvízomat (ilustrační foto)

Kvízomat (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

V Chrastavě na Liberecku se místo zakázaných výherních automatů objevily v jednom baru takzvané kvízomaty. Před vlastní hrou na nich hráči musí zodpovědět vědomostní otázky. Provozovatelé si myslí, že na provoz kvízomatů nepotřebují od radnice povolení, chrastavský městský úřad ale tvrdí opak. Bar zatím kvízomaty nespustil a radnice hlídá, aby to neudělal.

„My tomu nerozumíme, my nehrajeme automaty," zapřísahají se štamgasti baru nedaleko chrastavského náměstí a ukazují na výklenek, kde jsou ty slavné kvízomaty, které mají nahradit zavřenou hernu.

Jsou vypnuté. Spolumajitel baru Jozef, který pochází z Kosova, je ale chce co nejdřív připojit k internetu a spustit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o kvízomatech v Chrastavě natočila Ivana Bernáthová

„My se nevzdáváme, zapomněla jste, že jsme Balkánci?,“ říká muž reportérce.

Podle Jozefa musí hráč odpovídat na nastavené otázky a od jejich odpovědi se pak odvíjí výhra. Jak tvrdí, nejedná se o výherní automaty, na který nemá jeho bar povolení. Chrastava ho dala pouze čtyřem provozovnám.

O kvízomatech se starosta Michael Canov z hnutí Starostové pro Liberecký kraj dozvěděl před několika týdny:

„Za mnou přišel majitel benzinové pumpy, že se za ním dostavila nějaká firma s nabídkou kvízomatů včetně nějakého dokladu, jak je všechno v pořádku. Takže jsem nechal prověřit pomocí městské policie, jak je to jinde, a tak jsem zjistil, že už někde kvízomaty jsou.“

Na kvízomatech nikdo teď nikdo nehraje

I starosta se při kontrole přesvědčil, že na kvízomaty nikdo nehraje:

„Majitelé, kteří tu hernu měli přes naše zákazy v dobách, kdy se ještě vyhlášky nerespektovali, tvrdí, že to mají jako dekoraci a že si to můžou dovolit."

Podle provozovatelů baru přístroje nepodléhají zákonu o loteriích. Jak si ale u ministerstva financí chrastavská radnice zjistila, údajný inspekční certifikát, kterým se majitelé baru ohánějí, nenahrazuje povolení k provozu. V případě, že se kvízomaty spustí, bude se jednat o nelegální hazard.

„My jsme dostali sdělení ministerstva financí k tomu, je to označené jako kvízomat, ti majitelé se k tomu hlásí," konstatuje šéf chrastavských strážníků Alan Grebson, který chodí spolu se svými kolegy bar kontrolovat.

„Ta kontrola probíhá po celý den, namátkově, sepíše se úřední záznam, vyfotografuje se to, poptáme se lidí, protože před námi určitě nikdo hrát nebude, ale zatím nebyl zjištěný žádný problém mže by někdo hrál."

Zatímco z čerpací stanice už majitel kvízomaty odvezl, v baru zatím zůstávají.

„Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží, protože jediné, co z toho mají, jsou kontroly městské policie," konstatuje starosta.
Jak dodal, jsou to tři roky, kdy Chrastava vyhrála u Ústavního soudu svůj boj se státem o to, jestli obec smí vlastní vyhláškou povolovat nebo zakazovat provoz videoloterijních terminálů.

Město povolilo hrát ve čtyřech restauracích, ve kterých teď strážníci neustále kontrolují, jestli tam nehrají děti a mladiství, dodává Alan Grebson:

"Samozřejmě nejdříve zjistíme stav přes to okno, protože, když zajdeme dovnitř, tak tam bychom už nikoho nechytli, ale zatím nebylo zjištěné žádné porušení zákona.

Ivana Bernáthová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme