Známá advokátka Samková se mohla dopustit podvodu. Radiožurnál získal dokumenty

Advokátka Klára Samková zřejmě obelhala banku, když předstírala, že nesplacený úvěr energetického holdingu Komterm kupuje pro sebe. Ve skutečnosti ale použila peníze dlužného holdingu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Marián Vojtek

Vlivná právnička Klára Samková umně obelstila Českou spořitelnu, aby koupila dluh společnosti, jejíhož majitele ve skutečnosti zastupovala.

Radiožurnál získal interní dokumenty z její kanceláře, které celou transakci podrobně popisují.

Dokonce ukazují, jak Samková před bankou zakrývala i původ peněz, za které pohledávku kupovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k případu Kláry Samkové zjišťoval reportér Janek Kroupa

Dokumenty reportéři Radiožurnálu získali od blízkého spolupracovníka úspěšné právničky. Jeho identitu redakce zná, v tuto chvíli ji ale zveřejňovat nebudeme.

Budete ochotná tohle odsvědčit před státními orgány, když to třeba začne policie vyšetřovat poté, co to zveřejníme? Budete ochotná o tom mluvit?

„Já bych byla ochotná o tom mluvit, jenomže jsem zastrašována z de facto strany kanceláře. A navíc, co jsem se už ptala státních orgánů, přímo Vrchního státního zastupitelství, kde mi bylo řečeno, že pokud bych řekla nějakou takovou trestnou činnost, že sama bych mohla jít za porušení nějaké mlčenlivosti do vězení a samozřejmě do vězení se nechce dneska nikomu, že.“

Radiožurnál nejprve prozkoumal takzvanou datovou stopu na dokumentech. Opravdu byly napsány v kanceláři advokátky.

V dokumentech Samková a její kolegyně popisují průběh jednání na jedné straně s bankovním úředníkem Pavlem Chalupou a na druhé straně s advokátní kanceláří.

Advokátka Klára Samková čelí vážnému podezření, že obelhala Českou spořitelnu

Číst článek

Kupříkladu v jednu chvíli se bavili o ceně a dlužné firmě. Nutno podotknout, že právě majitele dlužné firmy, kterou zmiňovali, Samková ve skutečnosti zastupovala.

„Dále jsem sdělila, že i když jsme samozřejmě neměli v ruce úplně přesná čísla, tak jsem přišla se zadáním nejít nad 45 procent z ceny. Opět jsem se tvářila velmi smutně. Národní divadlo přišlo o velkou tragickou hérečku. Inženýr Chalupa mi sdělil, že nesmí ani naznačovat, ale že má příkaz nejít pod 10 mega. Česká spořitelna si je přitom vědoma všech okoličností, zejména toho, že úvěr byl dosud splácen Komtermem a ten od České spořitelny odešel, takže Česká spořitelna ztratila jakoukoli páku. Tvářila jsem se, že vůbec netuším, že nějaký Komterm existuje, a přešla jsem to bez poznámky,“ píše Klára Samková.

Jen o kousek dále pak advokátka popisuje, jak bude celou transakci financovat. Jde o přesnou citaci:

Klára Samková | Foto: Šárka Ševčíková

„Musíme mít předem zajištěno, respektive Komterm bude financovat prostřednictvím úvěru od Raiffeisenbank převodem na svůj účet. Následně by rádi, aby to šlo na účet Samková, s. r. o, a Samková, s. r. o., se to převede na vázaný účet u České spořitelny vedený na jméno Samková, s. r. o, zřízený speciálně pro tuto transakci tak, aby nebylo vidět, že peníze jdou od Komterm do České spořitelny.“

Klára Samková se k transakci oficiálně vyjadřovat nechtěla.

Janek Kroupa (JK): V té spořitelně jste musela podepsat, že nemáte s dlužníkem nic společného...
Klára Samková (KS): Znova.
JK: Byla to pravda?
KS: Znova, tato záležitost souvisí s výkonem mojí advokátní činnosti a nebudu se k ní vyjadřovat. Nijak.

Inženýr Pavel Chalupa, který se Samkovou jednal, si na jednání dobře vzpomíná:

„Ale faktem je, když jsem jednal opravdu s paní Samkovou, tak mě vůbec nenapadlo, že to kupuje pro firmu Komterm.“

Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme