Pražské jaro láká na vídeňské filharmoniky i norského pianistu

Festival Pražské jaro, který letos nabídne 53 koncertů a několik světových premiér, slavnostně zahájí Česká filharmonie. Ta zahraje pod vedením Jiřího Bělohlávka cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. Zahajovací koncerty letos budou tři a uvidí je lidé v 26 zemích světa – v televizi, na internetu, a dokonce i v kinech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Bělohlávek umělecký ředitel České filharmonie

Jiří Bělohlávek umělecký ředitel České filharmonie | Foto: Filip Jandourek

Šéfdirigent Jiří Bělohlávek hrál Smetanovu Mou vlast s filharmonií na zahájení festivalu naposledy před 26 lety. Ředitel festivalu Roman Bělor je proto rád, že po dlouhé době zahajuje Pražské jaro český dirigent.

„Česká filharmonie zahajovala Pražské jaro nedávno s ruským dirigentem Petrenkem, ale se svým vlastním šéfdirigentem už poměrně dlouhou dobu ne,“ potvrzuje Bělor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší lákadla letošního Pražského jara přibližuje redaktorka Markéta Kaňková

Zahajovacím koncertem Pražského jara vedení festivalu vzdává poctu Rafaelu Kubelíkovi. Tento český dirigent, který působil u nejslavnějších zahraničních orchestrů, by letos oslavil sté narozeniny. Právě on po druhé světové válce Pražské jaro zakládal.

„Je nejvýznamnější zakladatelskou osobností našeho festivalu. Byl to jeho nápad definitivně etablovat v Praze mezinárodní hudební festival, a tak v roce 1946 vzniklo Pražské jaro,“ upozorňuje ředitel festivalu.

Letos zazní Má vlast na Pražském jaru celkem třikrát. „Tyto koncerty zahájení Pražského jara budou snímány, také proto máme tři provedení – jak tedy zvukově, tak i obrazově. A pokud budeme skutečně dobří, vznikne takový snímek,“ vysvětluje Jiří Bělohlávek.

Nejvýznamnější český hudební festival i letos představí špičku klasické hudby. „Určitě musím zmínit hostování vídeňských filharmoniků s Christophem Eschenbachem. Je to orchestr, který nesporně patří mezi tři, možná pět nejvýznamnějších orchestrů světa,“ říká šéf festivalu.

„Z osobností, které se na Pražském jaru objeví, určitě zmíním norského pianistu Leifa Ovea Andsnese nebo slavného houslistu z Pobaltí Gidona Kremera. Mezi významné hosty patří také řada pěvců, jako třeba Violeta Urmana,“ vypočítává Roman Bělor.

Více české hudby

V roce České hudby festival představí i řadu koncertů sestavených výhradně z děl domácích autorů. Připravil také víkend české komorní hudby.

„V tomto ročníku se podařilo sestavit některé zajímavé programy ryze z české hudby, což bylo trochu inspirováno koncentrací českých hudebních výročí. Dva výborné programy – jeden Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Petra Altrichtera a druhý Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod taktovkou Vladimíra Válka,“ popisuje.

Slavnostní zahájení z Obecního domu přenáší Český rozhlas a Česká televize. Mou vlast v podání České filharmonie uvidí i miliony lidí v zahraničí, a to celkem v 26 zemích světa – mimo jiné v Japonsku, Jihoafrické republice nebo Číně.

Pražské jaro 2014 - přenosy | Foto: Adéla Knajzlová

mka, Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme