Floristé zamířili na zámek Kratochvíle, interiéry zaplavili stovkami růží

Stovky růží v těchto dnech zdobí interiéry zámku Kratochvíle. Kvůli výstavě s názvem Růže, naděje budoucí radosti, se tam sjeli floristé z celé republiky. Vytvořili netradiční květinovou výzdobu, která rozhodně zaujme nejenom zrak, ale i čich návštěvníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Kratochvíli jezdila za Viléma z Rožmberka ta nejvybranější společnost

Na Kratochvíli jezdila za Viléma z Rožmberka ta nejvybranější společnost | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

„Budou ve vázách, které nějakým způsobem korespondují s výzdobou prostor. Budou v prázdných místnostech a budou tím hlavním exponátem, stanou se dominantou těch prostor,“ naznačuje kastelán Kratochvíle Vojtěch Troup.

Zámek se také letos zapojil do cyklu tradičních květinových výstav. Jejich ústředním tématem je tentokrát "Válka růží". Floristé se nechali inspirovat proslulým bojem mezi bílou růží Yorků a červenou růží Lancasterů. Červená růže ve stříbrném poli byla navíc erbovním symbolem Viléma z Rožmberka, který nechal zámek postavit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zámku Kratochvíle natáčela Jitka Cibulová

„Růže je skutečně renesanční květinou. Snažíme se využít tradiční druhy růží. Například Rosa Rugosa má tvar klasické rožmberské pětilisté růže, toho se budeme snažit taky využít,“ dodává Vojtěch Troup.

Výstava růží potrvá na Kratochvíli až do 22. května. Zámek bude přístupný také dnes večer. Noční procházka zámeckými komnatami ozdobenými růžemi začíná ve 20:30.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme