Děčínský zámek poprvé otevře dvanáct dobových komnat

Dvě nové prohlídkové trasy děčínského zámku ukážou na začátku června své historické poklady. Zaplnit prázdné zámecké pokoje původními věcmi rodiny Thunů byla doslova detektivní práce. Zmizely totiž před dávnými lety a najít se podařilo jen několik posledních kusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děčínský zámek

Děčínský zámek | Zdroj: ČTK

„Původní jsou jen částečně. Relativně dobře se dochovala sbírka obrazů, s nábytkem je to horší. Z rozsáhlého vybavení se podařilo vypátrat a identifikovat asi 10 kusů. Zbytek na zámek nepatří, ale jsou to kusy historického nábytku, které jsme si vypůjčili díky laskavosti památkového ústavu,“ vysvětlil kurátor zámku František Šuman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prohlídkové trasy děčínského zámku si prošla Iva Zítková

Dát sbírku dohromady tak, aby se dvě nové turistické trasy daly ukázat lidem, byla podle ředitelky zámku Ivety Krupičkové detektivní práce, která zabrala dva roky.

„František Šuman začal shánět seznamy předmětů, které byly odvezeny ze zámku do Jílového a odtud do depozitářů Národního památkového ústavu. Některé vzácnější obrazy dokonce do Národní galerie.“

První návštěvníci se ve čtyřiadvaceti komnatách děčínského zámku budou procházet 3. června.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme