V muzejní soutěži zabodovala také interaktivní výstava o řemeslech Orlických hor

Sýpka – Muzeum Orlických hor v Rokytnici v Orlických horách uspělo v prestižní soutěži Gloria musaealis. Obstálo v konkurenci desítek institucí a v kategorii Muzejní počin roku 2013 získalo zvláštní ocenění. Porota ocenila zejména záchranu zchátralé sýpky z 19. století a moderní expozici, která si nezadá s projekty velkých muzeí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýpka - Muzeum Orlických hor

Sýpka - Muzeum Orlických hor | Foto: Sýpka - Muzeum Orlických hor

Muzeum, zaměřené především na děti, ukazuje přírodu a řemesla Orlických hor v proměnách času.

„Chtěli bychom návštěvníka upozornit hlavně na to, že řemesla vycházela z okolní přírody,“ přibližuje vedoucí muzea Tomáš Zelenka základní myšlenku.

„Prezentujeme tady typická řemesla, která bývala všude po horách. Takže kromě uhlířství jsou tu potom řemesla jako sklářství, ale třeba i taková rarita, jako je výroba potaše,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muzeum si prohlédla i reportérka Kristýna Štanderová

Děti v muzeu najdou řadu herních prvků, od interaktivních podlah přes kvízy a pracovní listy až po pět dílen.

V nich si mohou vyzkoušet například výrobu perličkových vánočních ozdob, lubových krabiček nebo tkaní na tkalcovském stavu.

Sýpka – Muzeum Orlických hor je malé regionální muzeum, které v soutěži obstálo vedle takových velikánů, jako je například Národní technické muzeum. Otevřené je každý den kromě pondělí.


Zvětšit mapu

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme