V další oblasti Brazílie protestují policisté. Vláda místo nich nasadí armádu

Brazílie nasadí ve spolkovém státu Pernambuco místo stávkujících policistů vojáky. Ve městě poblíž metropole Recife, která hostí čtyři utkání mistrovství světa ve fotbale, v noci lidé rabovali obchody a nákladní auta. Soud už protest zásahové policie a hasičů prohlásil za protizákonný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazílie, Rio de Janeiro, stávka policistů

Brazílie, Rio de Janeiro, stávka policistů | Zdroj: Reuters

Skupina zlodějů řádila ve městě Abreu a Lima. Kradla v obchodě s domácími spotřebiči, ale třeba také v obuvnictví. Vyrabovali i nákladní auto pošty a kamion s nápoji.

Patnáct lidí zadrželi příslušníci jiných bezpečnostních složek, které na rozdíl od zásahové vojenské policie nestávkují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávce dalších policistů v Brazílii natáčel zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek

Univerzity v hlavním městě Recife pro jistotu zrušily výuku zatím na neomezenou dobu.

Podobný protest vojenské policie zvedl nedávno kriminalitu ve státě Bahía, kde bude šest zápasů fotbalového šampionátu. Stávkou v průběhu mistrovství hrozí i policisté v Riu de Janeiro.

Stávky během mistrovství by byl velkým problémem pro turisty a návštěvníky. Federální policie, která stávkovala už před deseti dny, má totiž kromě jiného na starost kontroly na hranicích a na letištích. Do stávky se jich zapojilo 40 procent.

I kdyby jich stávkovala jen část v průběhu mistrovství, mohlo by to ochromit třeba právě provoz letišť.

Odbory kritizují špatné řízení federální policie. Ale požadují také dorovnání platů o inflaci.

Brazílie, Rio de Janeiro, stávka policistů | Foto: Reuters

Sice nemají zrovna malé peníze, ale v posledních letech nedostávali přidáno, takže jim mzda vzhledem ke zdražování vlastně klesala.

Mluvčí stávkujících říkají, že loni souhlasili s přesčasy v průběhu Světových dnů mládeže a fotbalového Poháru konfederací. Měli slíbeno, že s nimi vláda bude jednat.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme