Už jsme z toho vyrostli, říká o česko-slovenské nevraživosti končící Šatan

Dvě hrající legendy českého a slovenského hokeje Jaromír Jágr a Miroslav Šatan se v pátek střetnou na mistrovství světa v Bělorusku. Zatímco čeští fanoušci stále doufají, že Jágr odehraje ještě příští šampionát v Praze, ti slovenští uvidí svého hrdinu v národním dresu naposledy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Šatan si své poslední mistrovství světa zatím užívá

Miroslav Šatan si své poslední mistrovství světa zatím užívá | Zdroj: ČTK

„Beru to tak, že tu jsem naposledy, budu se snažit šampionát užít. Doufám, že hru z přípravy přeneseme do turnaje a že budeme mít dobré výsledky,“ celkem přesvědčivě říká devětatřicetiletý Miroslav Šatan.

Za svou bohatou kariéru stihl mimo jiné vyhrát NHL v dresu Pittsburghu a se slovenskou reprezentací získal z osmi mistrovství světa, kterých se zúčastnil, čtyři medaile - zlatou v roce 2002, dvě stříbrné v letech 2000 a 2012 a bronzovou v roce 2003.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Šatan je rád, že hokejová nevraživost mezi Českem a Slovenskem je už zažehnána

V Minsku ale nemají Slováci kvůli mladému týmu s 12 nováčky ty nejvyšší cíle, úspěch bude podle zkušeného kapitána postup do čtvrtfinále.

„Pro naše mladé mužstvo je postup do čtvrtfinále odpovídající cíl, s tím půjdeme do turnaje. Čeká nás 7 zápasů v 11 dnech, takže to bude náročné. Někteří hráči něco podobného možná zažijí poprvé,“ uvědomuje si.

Česká reprezentace má také na své soupisce nová jména. Je jich celkem deset, ale na rozdíl od slovenských sousedů má z čeho vybírat i v situaci, kdy přijdou omluvenky od tradičních opor. Miroslav Šatan vyzdvihuje v tomto směru práci kouče Vladimíra Růžičky.

„Česko má více hokejistů, takže vždycky umí postavit dobré mužstvo, i když má omluvenky. Trenér Růžička v minulosti vícekrát dokázal, že mužstvo umí dát dohromady, ví, jak udělat výsledky. Češi budou určitě patřit k favoritům turnaje,“ myslí si.

Šatan se v minské hale Čižovka utká také s českou legendou Jaromírem Jágrem. Oba velezkušení hráči mají už svá léta, a proto si můžou při utkání třeba živě připomenout vyhecované bitvy po rozdělení republiky. Šikovný útočník je ale rád, že tato doba, kdy byla mezi českým a slovenským týmem cítit velká nevraživost, definitivně skončila.

Z česko-slovenského hokejového derby se stává ‚normální‘ zápas

Číst článek

„Jsem rád, že jsme z toho už vyrostli. Po více než 20 letech se to nebere tak, jako když hráči, co proti sobě nastoupili, hráli společně ještě federální ligu. Když rozdělení bylo 2, 3 či 5 let staré, tak zápasy byly víc emotivně nabité. Dnes jde o zápas jako proti lecjakému jinému soupeři,“dodává Miroslav Šatan.

Nejen ve vysílání Radiožurnálu, ale i na webu můžete sbírat informace ze 78. mistrovství světa v ledním hokeji. V našem speciálu jsou všechny rozhovory, rozbory, výsledky i statistiky.

Štěpán Pokorný, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme