V Británii spekulacím o přesunu olympiády z brazilského Ria do Londýna moc nevěří

Londýn by si po čtyřech letech mohl zopakovat pořádání letních olympijských her v roce 2016. Se spekulací přišel před několika dny britský tisk. Tento krizový scénář se už podle něj tajně plánuje. Za všechno může katastrofální skluz příprav her v brazilském Riu de Janeiro. V Londýně ale informace nevyvolaly žádné bouřlivé reakce. Spekulacím moc nevěří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský stadión v Londýně. Olympiáda 2012

Olympijský stadión v Londýně. Olympiáda 2012 | Foto: Jiří Hošek

„Z toho, co jsem zažil, je to to nejhorší. Ale opakuji. Musíme hry uskutečnit. A přesně takový je přístup Mezinárodního olympijského výboru,“ ohodnotil přípravy v Riu de Janeiro před několika dny viceprezident Mezinárodního olympijského výboru John Coates.

Řada budoucích sportovišť je zatím jen staveništěm. V olympijském parku je sem tam je zapíchnutá cedule s názvem, co má místo hromady kamení vyrůst. Přesto, že na všechno jsou ještě dva roky, už teď se spekuluje dokonce i o tom, že o první olympijské hry na jihoamerickém kontinentu by se nakonec s Londýnem mohla přetahovat Moskva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rio de Janeiro může přijít o pořádání LOH 2016. Spekuluje so o přesunu do Londýna. Z Brazílie se přihlásil zpravodaj David Koubek, z Londýna zpravodaj Jiří Hošek.

Ruská média údajně od olympijských funkcionářů vyzvěděla, že se rozhodne podle úspěchu letošního mistrovství světa ve fotbale v Brazílii. Pro něj měsíc před zahájením také není ještě vše hotovo.

„I v případě šampionátu jsou média příliš pesimistická,“ řekl Luis Fernandes z brazilského ministerstva sportu.

Ten nyní ujišťuje, že všechny potřebné práce pro olympijské hry jdou podle harmonogramu. A ty, které jsou zpožděné, se prý dají lehce dohnat.

V Londýně spekulacím zatím nevěří

Údajné přípravy na přesun olympijských her 2016 z Ria do Londýna nevyvolaly v britské metropoli žádné bouřlivé reakce. Spekulacím podle tamního zpravodaje ČRo Jiřího Hoška evidentně nikdo moc nevěří.

Hry v roce 2012 jsou ale událostí, na kterou Londýňané rádi vzpomínají, takže pokud jde o chtění, jistě by většinový ohlas byl kladný. Navíc sportoviště v olympijském parku ve Stratfordu jsou ve skvělém stavu, zčásti se aktivně využívají, rozhodně nejsou zarostlé plevelem, jako sportoviště v Pekingu. Zpravodaj připomíná, že basketbalová hala, stejně jako aréna na vodní pólo se sice rozmontovaly, ale nebyl by zásadní problém je zase dát dohromady.

I když v Londýně téměř nikdo nevěří, že by varianta přesunu LOH 2016 do Londýna byla reálná, Will Glendinning z agentury Allium, který byl členem organizačního výboru, pro Independent uvedl, že dva roky a něco je více než dost času na to, aby se Londýn připravil.

Překážkou by ale mohlo být ubytování sportovců. Součástí koncepce trvale udržitelného rozvoje byla totiž přestavba olympijské vesnice na byty. Ty se zčásti prodaly, zčásti předaly do bytového fondu města Londýna.

Moc se na nich nemuselo měnit, řekl Českému rozhlasu před rokem předseda organizačního výboru londýnských Her, Sebastian Coe. „Jediná zásadní věc, která se v bytech přidělávala, byly kuchyně. Sportovci nemají logicky zájem si během her vařit. Našim cílem bylo, aby se s vesnicí po skončení olympiády a paralympiády nemuselo už skoro nic dělat," dodal Coe.

Háček je v tom, že ve většině bytů už někdo bydlí a podle zpravodaje si lze jen těžko představit, že by lidé odjeli na třítýdenní nucenou dovolenou.

Do někdejší olympijské vesnice se budou stěhovat první noví nájemníci | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme