Malé a střední podniky mohou žádat o finanční podporu na inovativní projekty

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes začalo přijímat žádosti do programu Inostart. Určený je pro začínající malé a střední podnikatele, kteří potřebují získat úvěr na realizaci inovativních projektů. Ministerstvo pro tyto účely vyčlenilo několik set milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úspěch (ilustrační foto)

Úspěch (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Inostart běží už nějakou dobu. Byl určen pro malé podniky v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Protože bylo zatím poměrně malé čerpání, vláda rozhodla jednak rozšířit působení programu na celou republiku a zároveň ho otevřít i pro střední firmy, které také budou moci čerpat,“ přibližuje ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

V praxi to vypadá tak, že společnost předloží konkrétní podnikatelský záměr, potom může dostat úvěr. Další podporu získají firmy formou poradenství. Pro malé a střední podnikatele by tak mělo být snazší získat potřebné finance pro rozvoj byznysu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Beneš

Ministerstvo má k dispozici zhruba 210 milionů korun. Zatím přijímá první žádosti, program by měl být ale otevřený až do konce roku 2016.

Podle některých odborníků může Inostart malým a středním podnikům opravdu pomoci. Záleží prý na tom, jak se ministerstvu podaří rozšířit informace mezi podnikatele.

Podpořit menší firmy chce i Asociace malých a středních podniků. Cílí hlavně na řemeslníky. Chce například zahrnout všechny cechy pod asociaci a vytvořit pro ně stabilní podnikatelské zázemí.

Podporu prý potřebují i technologické firmy

„Nemíříme jenom na ty, kteří už dneska to řemeslo dělají, ale chceme mířit i na ty, kteří se rozhodují, jestli půjdou třeba na nějaký učňák,“ dodává předseda představenstva Karel Havlíček.

Finanční podporu a zázemí potřebují podle odborníků například české technologické firmy, o které se zajímají zahraniční investoři. S menšími IT podniky by chtěli spolupracovat i Britové.

„Česko má také odborníky na informační technologie. Zdejší podniky také umí vyrobit kvalitní zařízení pro ropný průmysl. To je další oblast, ve které mohou Česká republika a Británie spolupracovat,“ prohlásil před časem britský ministr obchodu a investic lord Livingston.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme