Hasičští automobiloví veteráni objíždějí o víkendu Liberecký kraj

Tatra Praga z roku 1934 nebo hasičský veterán z Jablonce nad Nisou od včerejška jezdí po Libereckém kraji. Propagační jízda sdružení dobrovolných hasičů je součástí oslav 150 let českého dobrovolného hasičstva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v Libereckém kraji mají novou budovu. Sestěhují se z různých míst

Hasiči v Libereckém kraji mají novou budovu. Sestěhují se z různých míst | Zdroj: ČTK

Horní náměstí v Hrádku nad Nisou bylo v sobotu zaplněné do posledního místečka. Kolemjdoucí a přátelé dobrovolných hasičů si mohli prohlédnout jak hasičské veterány, tak i novodobou techniku.

Největší pozdvižení způsobila dvě auta. Jedna z naleštěných Pragovek přijela až z Vysočiny, z města Přibyslav. Byla vyrobená v roce 1934 a může vyvinout rychlost až 80 kilometrů v hodině. Její řidič Milan Pátek ale se svým pokladem tak rychle nikdy nejel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hasičské automobilové veterány obdivovala reportérka Eva Malá

Druhým skvostem propagační jízdy je jablonecká Pragovka, vyrobená v roce 1918. Dobrovolní hasiči auto našli ve škarpě jako šrot a dali ho do takového stavu, že se leskne na dálku.

V neděli hasiči vyrazili na cestu z Liberce do Jablonce nad Nisou, Železného Brodu, Semil, Lomnice nad Popelkou a končí ve večerních hodinách v Jičíně.

V Semilech budou zájemci obdivovat parničky. Parní stříkačky ukážou, že jsou plně funkční a do starého železa dozajista nepatří. Jen jsou trochu náročnější na obsluhu a trochu těžší. Ta semilská váží skoro 2,5 tuny.

V Lomnici nad Popelkou pak hasiči Libereckého kraje předají praporec jízdy dobrovolným hasičům Královéhradeckého kraje, kteří ukončí první etapu na náměstí v Jičíně.

Druhá etapa jízdy pokračuje příští sobotu. Hasiči se vydají z Mělníka do Velvar.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme