Thajská armáda převzala moc v zemi, chce obnovit pořádek a prosadit reformy

Armáda provedla v Thajsku státní převrat. Vrchní velitel thajské armády Prayuth Chan-ocha to oznámil v televizním přenosu s tím, že ozbrojené síly chtějí obnovit pořádek v zemi a prosadit politické reformy. Už v úterý armáda vyhlásila v zemi stanné právo, které má ukončit měsíce nepokojů vyvolaných protivládními protesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armáda v Thajsku provedla puč

Armáda v Thajsku provedla puč | Zdroj: Reuters

Po vyhlášení stanného práva armáda tvrdila, že bude Thajsko až do srpnových předčasných voleb dál řídit prozatímní civilní vláda.

Dnes ale generál Chan-ocha oznámil v televizi po setkání s lídry politických rivalů změnu rozhodnutí. "Je třeba zavést ekonomické, sociální a další reformy. Armáda proto ode dneška přebírá vládu nad zemí,“ řekl. Převzetí moci podle něj neovlivní mezinárodní vztahy Thajska.

Podle neoficiálních informací míří vojenské jednotky k protestním táborům se záměrem odvést demonstranty pryč.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Thajsku mluvil na Radiožurnálu zahraničněpolitický komentátor ČRo Milan Slezák

Armáda také po převratu sdělila, že všechny televize i rozhlas musejí zastavit vysílání běžných programů a vysílat pouze armádní materiály.

Nepokoje v Thajsku trvají už od podzimu. Odpůrci vlády žádali odchod premiérky Jinglak Šinavatry. Ústavní soud navíc tento měsíc shledal premiérku vinnou ze zneužití moci a nařídil jí odstoupit z funkce.

Zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák nepovažuje krok armády za pozitivní, je ale prý možné mít pro něj pochopení.

„Následuje po půlročním období, které bylo vyplněno násilnosti a vyžádalo si životy 28 a zranění mnoha desítek lidí. Politické tábory nebyly schopny se samy dohodnout,“ říká Slezák a dodává:

„Tento krok však signalizuje, že thajská demokracie nefunguje. I z thajské historie lze odvodit, že to řešení bude jen dočasné a dlouhodobě neuspokojivé.“

Thajsko - časová osa hlavních události a převratů od roku 1932 | Foto: ČTK

Milan Slezák, Jan Prokeš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme