V Úhercích u Plzně opravují kostel. Na podzim má přivítat první kulturní akce

Na běh na dlouho trať se před 12 lety vydali lidé v Úhercích na Plzeňsku a rozhodli se opravit zchátralý kostel svatého Josefa na náměstí. Rekonstrukce kostela přišla zatím na 10 miliónů korun a další peníze si vyžádají opravy v letošním roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel na návsi v Úhercích

Kostel na návsi v Úhercích | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

„Od roku 2002 do roku 2006 byl kostel pod správou obce. Byl požadavek, aby vznikla nadace, která ho spravuje nyní. Došlo k vyklizení půdních prostor a zabezpečení střechy kostela. Od roku 2006 získává nadace finanční prostředky z ministerstva kultury,“ říká předseda nadace pro obnovu kostela Miroslav Píšek.

Dotace ale netvoří celý rozpočet na rekonstrukci. „20 procent máme ze sbírek. Nemalými obnosy přispívají sponzoři, okolní firmy i lidé, kteří mají zájem, aby se kostel dostal do stavu, ve kterém byl,“ těší předsedu nadace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kostel v Úhercích navštívil Lukáš Milota

V letošním roce je na programu dokončení obnovy stropu a půdních prostor. Při současném tempu ale může kompletní rekonstrukce trvat i 20 let. Kostel má sloužit jako kulturní centrum obce pro náboženské i civilní projekty.

Příležitost prohlédnout si kostel v Úhercích mají zájemci v pátek 23. května. V rámci Noci kostelů tu budou od 19 hodin komentované prohlídky. Výjimečně mohou lidé vystoupat i do věže a prohlédnout si okolí.

Zhruba od září, kdy skončí rekonstrukce stropu, by kostel mohly rozeznít koncerty a v plánu jsou i koncerty adventní. Po telefonické domluvě jsou možné i individuální prohlídky.

Lukáš Milota, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme