Bělorusové jsou mistry světa v množství vypitého alkoholu na osobu

Bělorusko vybojovalo tento týden jedno světové prvenství, v hokeji to ale není. Jde o disciplínu, kterou se žádný stát moc nechlubí. Bělorusové se totiž stali největšími pijáky. Podle nejnovějších údajů Světové zdravotnické organizace vedou ve spotřebě čistého lihu na osobu za rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V zónách pro fanoušky jsou desítky pivních stánků. Čepovat se ale smí jen běloruské značky, zahraniční jsou během turnaje zakázané

V zónách pro fanoušky jsou desítky pivních stánků. Čepovat se ale smí jen běloruské značky, zahraniční jsou během turnaje zakázané | Foto: Petr Vavrouška

„Za nadměrné pití alkoholu může stres, čím dál větší nároky na člověka, problémy doma i v práci. A také nedostatek jiné zábavy," říká primář Centra pro léčbu závislostí v Minsku.

Ročně vypije každý Bělorus sedmnáct a půl litru čistého alkoholu.

„Spotřeba vodky z toho tvoří okolo třiceti procent, pivo až padesát procent. To je teď v Bělorusku nesmírně populární," tvrdí Valentin Klementěv ze statistického úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lásce Bělorusů k alkoholu informuje zpravodaj Petr Vavrouška

Potvrzuje to i lékař z protialkoholní léčebny, který v souvislosti s tím připomíná termín pivní alkoholismus. Popularita piva mezi mladými Bělorusy rapidně roste.

Během hokejového turnaje zakázal prezident Lukašenko prodávat zahraniční pivní produkci. Čepuje se jen ta běloruská.

„Jednoznačně je největší zájem o pivo. V Bělorusku se objevily nové značky, nové chutě a lidé to chtějí vyzkoušet," všímá si číšník jednoho z barů v centru města.

Běloruská vláda už vyzkoušela několik kampaní proti nadměrnému pití, ale nic nepomáhá.

„V průměru až jedna čtvrtina alkoholiků jsou ženy. To je zcela nová tendence v posledních letech," uvádí terapeutka Taťána Plaksová.

Politici teď chtějí například prosadit zákaz prodeje alkoholu osobám mladším jedenadvaceti let. S tím souhlasí i primář Moločko. Podle něj by se měl člověk s alkoholem seznámit co nejpozději. Nelíbí se mu, že se může během hokejového turnaje prodávat pivo i přímo na stadionu.

Bělorusové vyhlásili hokejový šampionát za nekuřácký, pivo se ale prodává i přímo na stadionu | Foto: Petr Vavrouška

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme