Přesčasy lékařů by podle Němečka mohlo vyřešit posílení pravomocí absolventů či sester

Problém s přesčasy českých lékařů by podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) mohla vyřešit změna legislativy. Téma přesčasů bylo jedním z těch, které zazněly na dnešním setkání zástupců zdravotnických odborů a nemocnic s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Toho se Němeček také zúčastnil, stejně jako zástupci krajů a zaměstnavatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Nová legislativa v Evropské unii od ledna stanovuje maximální přesčasy, do nichž by se však čeští doktoři nevešli – evropská legislativa povoluje 416 hodin přesčasů za rok, lékaři v českých nemocnicích dosud sloužili v průměru 1090 hodin.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD slíbil do konce června navrhnout, jak situaci řešit. Cestou by mohla být například urychlená reforma postgraduálního vzdělávání lékařů.

„Počítá s tím, že lékaři po takzvaném základním kmeni by dostali zákonem poměrně výrazné kompetence a mohli by se už na těch pohotovostních službách podílet. Počítáme i s tím, že se posílí zákonné kompetence středního zdravotního personálu, který je dneska již velmi erudován,“ poznamenal Němeček.

„Jedním ze základních principů, pomocí kterého chceme řešit stávající situaci ve zdravotnictví, je i předložení zákona o veřejných neziskových nemocnicích, který by měl napomoci tomu, že se zdravotnictví v České republice sjednotí, protože dneska tady máme situaci, kdy v každém kraji je to řešeno poněkud jinak,“ dodal.

"Zdravotnictví není jen černá díra"

O způsobu řešení jednaly odbory s Němečkem už ve středu a jak řekl jejich šéf Martin Engel, dnes ho podpořil i premiér Sobotka.

Odbory a nemocnice dnes také požádaly premiéra, aby k tématu zdravotnictví svolal koaliční jednání. Kromě přesčasů chtějí řešit i vzdělávání lékařů či možné úspory.

„Není to dnes poslední schůzka, dohodli jsme se, že budeme jednat s vedením tří koaličních stran, abychom přesvědčili i vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), že zdravotnictví není jen černá díra a že tam stát má také závazky,“ připomněl Engel nedávný Babišův výrok, v němž ministr financí označil zdravotnictví za černou díru na peníze.

Podle předsedy Lékařského odborového klubu je také nutné zastavit masivní odchod lékařů do zahraničí: „My nemůžeme vychovávat lékaře pro Německo, Švédsko a anglicky mluvící země, my je prostě potřebujeme tady. Vystudovali tady.“

ČTK, Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme