Čeští hokejisté si chtějí dát ve čtvrtfinále šampionátu pozor na americké přesilovky

Čeští hokejisté vstoupí do vyřazovací části světového šampionátu. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky si v boji o postup do semifinále zahrají od 15 hodin proti Američanům, kterým se na mistrovství v Bělorusku daří v přesilovkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté USA porazili srdnatě bojující Německo 5:4

Hokejisté USA porazili srdnatě bojující Německo 5:4 | Zdroj: Reuters

„Samozřejmě, oni mají ty přesilovky výborné, hrají plošně, mají velké obránce. A na to, jak jsou velcí, tak dobře bruslí. Myslím, že to bude řežba, dost to dohrávají, hrají agresivně, ale ty přesilovky budou jejich velkou zbraní,“ říká útočník Michal Vondrka, který patří ve svých dvaatřiceti letech k tomu zkušenějšímu, co mají čeští trenéři k dispozici.

A stejně jako on varuje před přesilovkami soupeře také asistent Ondřej Weissmann. „Je to těžké bránit, ale základ je mít co nejméně vyloučených hráčů, nedělat zbytečné fauly, a pokud to půjde, tak hrát tu obranu aktivně,“ popisuje asistent Weissmann, co by mohlo na Spojené státy platit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hokejisté si musí dát v duelu proti USA pozor na zbytečné fauly

Kromě obrany je pro Čechy také nutné zvýšit produktivitu, dnešní soupeř dal v základní skupině o 7 gólů víc než parta trenérů Růžičky, Špačka a Weissmanna. „Očekávám, že budeme dobře napadat, že budeme hrát dobře ve středním pásmu, že budeme dávat góly a že vyhrajeme,“ říká Weissmann.

Čechům chybí góly

Český tým zatím na turnaji nepřesvědčil a proti Spojeným státům dnes odpoledne není favoritem. Národní tým má ale oproti soupeři na své straně zkušenosti, Američané přivezli do Minsku mladý tým, ve skupině pětkrát vyhráli, zatímco Češi jen dvakrát za tři body. Důvod je jasný - chybí góly.

„Věřím, že se konečně prosadíme v té koncovce, střel máme hodně, ale na druhou je třeba říct, jaké to jsou střely. Musíme víc před branku a clonit brankáři, věřím, že do toho dají dnes hráči všechno,“ říká asistent trenéra Ondřej Weissmann.

S kolegy Růžičkou a Špačkem přeházeli pro čtvrtfinále útoky a dali k sobě hráče, kteří spolu doposud na letošním mistrovství světa nehráli. Podle člena čtvrté formace Michala Vondrky to ale není zásadní problém.

„Já jsem s těmi hráči už v minulosti hrál, takže je to v pohodě. Ti hokejisté jsou natolik zkušení, aby to nebylo překážkou,“ říká Michal Vondrka, který bude mít za spoluhráče Rolinka a Jana Kováře. Do první formace dali trenéři k Jágrovi Červenku a Novotného, druhý útok tvoří Klepiš, Sobotka a Hertl. Třináctým útočníkem bude na soupisku dopsaný Martin Růžička.

V posledním čtvrtfinále velkého turnaje, na Hrách v Soči Češi prohráli. Teď mají prostor to soupeři oplatit. Pomoci by mohl i kapitán Rolinek. Kdykoli jel na šampionát jako kapitán, vracel se s medailí. Cesta za ní je ale ještě dlouhá, vítěz dnešního utkání půjde na lepšího z dvojice Kanada - Finsko. Čtvrtfinále proti Spojeným státům hrají čeští hokejisté od 15 hodin.

Jakub Marek, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme