V Plzni se představil třetí ze čtyř nových zvonů pro katedrálu, třítunový Hroznata

Už tři nové zvony pro katedrálu svatého Bartoloměje mohou obdivovat lidé v Plzni. Po Marii a Janu Nepomuckém do města dorazil i Hroznata. Váží tři tuny a dnes se Plzeňanům představil. Ti se na něj, stejně jako na další tři nové zvony, složili ve veřejné sbírce. Na podzim bude hotový i poslední, víc než pětitunový Bartoloměj a pak už půjdou všechny čtyři nahoru na věž.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový zvon Hroznata v Plzni

Nový zvon Hroznata v Plzni | Foto: Jana Kosová

Příjezd třítunového Hroznaty do Plzně přivítali na náměstí Republiky desítky lidí, kteří si fotili, jak ho jeřáb zavěšuje mezi první dva zvony.

„Je to senzační, myslím, že už bylo načase. Protože tak dlouho tady nebyly, vlastně od války. A to, že se lidé složili, je něco úžasného,“ říká Jiří Remsa z Plzně, který připomněl, jak složitý osud vždy plzeňské zvony provázel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Již tři nové zvony pro katedrálu svatého Bartoloměje mohou obdivovat lidé v Plzni. Natáčela tam redaktorka Jana Kosová

Vzpomíná na to také biskup plzeňský František Radkovský: „Když se podíváme na tu historii, kolikrát ty zvony tady už byly a kolikrát zase musely dolů. Ať už tím, že shořela věž nebo střecha. Nebo byly vzaty do války. Byly to vždycky smutné události. Takže když tam teď jdou znovu, je to takové velké zadostiučinění.“

Zvony pro plzeňskou katedrálu odlévá český zvonař Petr Manoušek, a to v nizozemském Astenu. O svoji dílnu totiž při povodních v roce 2002 přišel. Sám v montérkách pomáhal Hroznatu zavěsit na provizorní zvonici.

„Pocit je to vždycky krásný, protože přeci jenom je to moje dítě. Znovu se dostane tady na svět a mám strach, aby se o něj dobře starali. A čekání do prvního zazvonění je vždycky zážitek,“ popisuje.

Na nové zvony už se mezi Plzeňany vybralo téměř osm milionů korun. Stále ale schází milion 800 tisíc na úpravy věže a zvonové stolice, která se kvůli bezpečnostním opatřením prodražila.

Jeden z organizátorů sbírky Jan Janák připomíná, že je možné nejen přispívat do kasiček nebo na konta, ale také si koupit místo na jméno přímo na zvonu. „Pro jména na tom největším zvonu, na Bartolomějovi, máme cca 50 míst,“ naznačuje.

Poprvé se souhra všech zvonů včetně současného Prokopa rozezní v lednu 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury.

Nový zvon Hroznata v Plzni | Foto: Jana Kosová

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme