Podnikatel Pawlowski požaduje po Praze 2,5 miliardy za zmařenou investici

Praze hrozí mezinárodní arbitráž kvůli sporu se švýcarským podnikatelem Sebastianem Pawlowským. Ten po hlavním městě požaduje 2,5 miliardy korun za zmařenou investici v Benicích na okraji metropole. Pawlowski tam chtěl postavit řadové rodinné domy a zastupitelstvo kvůli tomu v roce 2010 změnilo územní plán. Podle městského i Nejvyššího správního soudu, na který se obrátila městská část Benice, bylo ale toto rozhodnutí nezákonné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Výstavbu v Benicích plánovala společnost Projekt Sever, kterou Pawlowski vlastní. Její zástupci i sám Pawlowski odmítli žádost o rozhovor.

V dopise adresovaném pražským zastupitelům, který má Český rozhlas k dispozici, podnikatel požaduje buď opětovné projednání změny územního plánu, anebo navrácení zmařené investice a ušlého zisku ve výši minimálně 2,5 miliardy korun.

Pokud město nebude urychleně konat, obrátí se podnikatel na soud.

Podle primátora Tomáše Hudečka z TOP 09 ale podle zákona není možné opět projednat požadovanou změnu územního plánu.

„Myslím si, že bychom se jako město neměli nechat kýmkoli vydírat. Změna územního plánu byla soudem zrušena, a tedy je zrušena. A město v tomto nebude nic dále podnikat,“ zdůraznil primátor.

V případě arbitráže je Praha připravena se soudit.

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme