Obyvatelé Rychova nad Kněžnou mohou hledat ztracené věci přes městský web

Některé obce začínají zveřejňovat věci ze ztrát a nálezů na svých webových stránkách. Občanský zákoník jim totiž ukládá, že musí udělat taková opatření, aby nález vešel v širší známost. Mezi takové obce patří například Rychnov nad Kněžnou. Lidé tam navíc mohou i sami zveřejňovat, že něco ztratili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ztráty a nálezy (ilustrační foto)

Ztráty a nálezy (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Měli jsme tady dva roky housle, o které se nakonec přihlásil majitel. Byly to prý památeční housle po předcích a byl ohromně šťastný, že se našly,“ popisuje jeden z nálezů velitel strážníků Miloš Friml.

Kdyby tenkrát muž měl možnost napsat na městské stránky, že ztratil housle, možná by je našel dřív. A právě tuhle novinku teď zavádí v Rychnově nad Kněžnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak fungují ztráty a nálezy v Rychnově na Kněžnou, zjišťovala Kristýna Štanderová

„Když někdo něco ztratí, tak nejenom, že se tam bude moct podívat, ale bude si tam moct i sám napsat, že ztratil tehdy a tam to a to,“ říká nezávislá místostarostka Michaela Zimová.

Rychnov bude zveřejňovat nalezené věci na webových stránkách bez fotografií a bližšího popisu. „Shodli jsme se na tom, že pro toho, kdo to postrádá, bude podstatné, že například 25. 5. se našel zlatý řetízek na náměstní v Rychnově,“ upřesnila místostarostka.

Zároveň zdůrazňuje, že by lidé, kteří prostřednictvím městských stránek budou něco hledat, měli napsat co nejvíc podrobností. Jednou z možností bude třeba i nabídnout odměnu pro případného nálezce.

Věci ze ztrát a nálezů po nějakém čase propadají státu. Ten pak rozhodne, co s nimi mají obce udělat dál. Například nejčastější nález, jízdní kola, často putují k africkým dětem.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme