Plavkyně Jefimová dopovala, česká štafeta tak má z ME stříbro

České plavecké kvarteto Baumrtová, Bartůněk, Svěcená a Plevko získá po dopingu Rusky Julie Jefimovové dodatečně stříbro z ME v krátkém bazénu v polohové štafetě. Jefimovová dostala za doping distanc na 16 měsíců, musí vrátit celkem 5 medailí a smazány jí byly i dva světové rekordy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká mixová štafeta s bronzovými medailemi na krcích (zleva Baumrtová, Svěcená, Bartůněk, Plevko)

Česká mixová štafeta s bronzovými medailemi na krcích (zleva Baumrtová, Svěcená, Bartůněk, Plevko) | Foto: Michal Jurman

Prsařská specialistka Jefimovová z rozhodnutí Mezinárodní plavecké federace přišla o své výsledky od 31. října. Dvaadvacetiletá plavkyně měla loni v říjnu při mimosoutěžní kontrole pozitivní test na anabolický steroid dehydroepiandrosteron (DHEA).

Jefimovová musí vrátit všech pět medailí, z toho čtyři zlaté, které na šampionátu v Dánsku získala. Po anulování jejích výsledků jsou mistry Evropy ve smíšené polohové štafetě Němci, kteří českou čtveřici tehdy porazili o 22 setin. Rusové přitom vyhráli s velkou převahou ve světovém rekordu, který bude vymazán stejně jako Jefimové historické maximum na dvoustovce.

"Nevíme o tom z oficiálních zdrojů zatím vůbec nic, ale mělo by to tak být," řekl ČTK sportovní ředitel Českého plaveckého svazu Jan Novotný. "Každopádně se nyní budeme informovat, jaký bude proces výměny medailí," uvedl funkcionář.

Diskvalifikace ruské plavkyně přinesla posun ve výsledcích i Petře Chocové v individuálních závodech. Na sprinterské padesátce jí nově patří páté místo, na stovce sedmé. Na čtvrtou příčku poskočí ženská polohová štafeta Baumrtová, Chocová, Svěcená, Aneta Pechancová.

Bronzová medailistka z olympijských her v Londýně Jefimovová se bude moci vrátit do bazénu 1. března příštího roku. Stihne tedy domácí mistrovství světa, jež se bude v červenci 2015 konat v Kazani.

ČTK, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme