Kandidáti na šéfa EK: Pokud Rusko zhorší situaci na Ukrajině, musí vůči němu EU přitvrdit

Podle kandidátů na předsedu Evropské komise musí Evropa Rusku tvrdě odpovědět, pokud zhorší krizi na Ukrajině. Kandidáti se na tom shodli v předvolební debatě, kterou Český rozhlas vysílal jako jediné české médium. Evropa podle lídrů evropských politických stran rozhodně nebude válčit. Na ruskou agresivní politiku ale musí reagovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

„Pokud Rusko nezmění své chování, musíme zavést přísnější sankce,“ řekl lídr lidovců, tedy evropské umírněné pravice Jean-Claude Juncker.

Souhlasil s ním kandidát socialistů Martin Schulz. Sankce proti Rusku by se nejvíc dotkly středo a východoevropských zemí Unie, a Schulz by proto chtěl tyto státy podpořit.

Podobně mluvili i lídři evropských liberálů a zelených Guy Verhofstadt a Ska Kellerová. Naopak šéf evropské radikální levice Alexis Tsipras je pro vstřícnější postoj k Rusku.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme