Ukrajinské ozbrojené síly jsou v pohotovosti, nařídil ji úřadující prezident Turčynov

Ukrajinský úřadující prezident nařídil ozbrojeným silám plnou bojovou pohotovost. Oleksandr Turčynov přiznal, že Kyjev ztratil kontrolu nad Doněckem a Luhanskem. Podpora proruských radikálů ale sílí i v dalších oblastech na východě země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřadující prezident Oleksandr Turčynov vyzval všechny oblasti, aby se připojily k obraně Ukrajiny. Už dříve nařídil každému regionu zřídit prapory územní obrany.

„Není žádným tajemstvím, že Rusko shromažďuje své jednotky na severní, východní a jižní hranici s Ukrajinou. Moskva je připravená napadnout naše území,“ prohlásil Turčynov během setkání s nejvyššími představiteli oblastních úřadů.

Rusko mezitím zahájilo na severozápadě země u hranic s Pobaltím cvičení vojenských vrtulníků. Jeho cílem je prý zdokonalit posádky v navigaci, zaměřování cílů a přistávání v nezvyklém terénu.

V Polsku a Pobaltí jsou také americké jednotky. Washington tam poslal 600 výsadkářů jako gesto podpory spojencům sousedícím s Ukrajinou.

Oleksandr Turčynov zároveň vyzval k čistkám ve vedení policie. Řada velitelů pořádkových sil totiž v posledních týdnech ustoupila tlaku separatistů na východě země a přidala se na jejich stranu.

„Na Ukrajině operují najatí vojáci, špehové a speciální jednotky. Naším cílem je chránit ohrožené regiony, jako jsou třeba Charkov a Oděsa, před teroristy. Já osobně na to dohlédnu,“ řekl úřadující prezident.

Turčynov také uvedl, že Kyjev už nemá kontrolu nad městy Luhansk a Doněck. Luhansk se stal po Doněcku druhou tzv. nezávislou republikou, kterou vyhlásili separatisté na východě země.

Zároveň se úřadující prezident obává o další regiony, kde jsou separatistické tendence každým dnem silnější.

Předseda Evropské rady Rompuy a premiér Sobotka mluvili o Ukrajině

Ukrajina byla dnes také jedním z témat schůzky stálého předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye a českého premiéra Bohuslava Sobotky v Praze. Rompuy řekl, že vítá záměr Kyjeva decentralizovat zemi a více podporovat práva ruskojazyčných obyvatel.

Podle Sobotky by EU měla poskytnout ukrajinské vládě veškerou podporu při zajištění bezproblémové organizace prezidentských voleb. Zvolení prezidenta může být podle něj první výrazný krok ke stabilizaci Ukrajiny.

„Současně v rámci vyjednávací skupiny, která se poprvé sešla v Ženevě, by Evropská unie měla působit na Rusko tak, aby se stáhly ruské jednotky od ukrajinských hranic,“ dodal Sobotka.

Krize na Ukrajině - z bojů o Slavjansk na východě Ukrajiny hlášeno až pět mrtvých - mapa | Foto: ČTK

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme