Sčítání cestujících v pražských tramvajích má přispět k lepšímu plánování spojů

Mnohde jezdí vytížené a přeplněné spoje a jinde zase úplně bez cestujících. Právě tomu by měla zabránit data ze sčítání cestujících v tramvajích a příměstských autobusech. Provádějí ho takzvaní sčítači v každé tramvaji, která projede Prahou. Výsledky poslouží k lepšímu plánování dopravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující v tramvaji sledují

Cestující v tramvaji sledují | Foto: Jan Rosenauer

Sčítání cestujících se totiž odrazí na intervalech, počtu spojů, nebo třeba na tom, jestli na lince tramvaj s jedním vozem nebo dvěma.

Počítání začalo ve středu ráno. Jak v praxi probíhá, vysvětluje Filip Drápal, mluvčí společnosti ROPID, která organizuje městskou hromadnou dopravu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Sčítání cestujících sledoval v pražských tramvajích Jan Charvát

"Sčítání probíhá tak, že v každé soupravě je jeden sčítač, který zaznamenává v průběhu celé jízdy na každé zastávce počet lidí, kteří vystupují. A zaznamenává také počet lidí, kteří odjeli ve voze ze zastávky - včetně času. Z toho se pak dopočítává, počet nastupujících a další údaje.“

Sčítači jsou velice nenápadní a cestující je vůbec nepoznají.

"Ti sčítači s cestujícími nijak nekomunikují. Možná zaberou jednu sedačku. Ale v podstatě běžný cestující, kromě toho, že mají v ruce formulář, je nemá šanci nijak poznat,“ říká Drápal.

Sčítačů je v tramvajích na osm set. Jsou to studenti, střídají se společně se zaměstnanci dopravního podniku. ROPID získané údaje použije k plánování tramvajové dopravy, třeba na Praze 6.

„Tento průzkum bude sloužit k přípravě změn v souvislosti s prodloužením metra do Motola. To znamená, dotkne se to pravděpodobně tramvají na Praze 6. A chceme na základě průzkumu připravit změnu tak, aby odpovídala jak současným potřebám, tak i těm budoucím,“ ujišťuje Drápal.

Výsledky sčítání bude mít ROPID do měsíce. Navazující opatření se pak budou zavádět průběžně.

Podobná akce proběhla před třemi lety. Jako nejvytíženější se ukázaly linky 22, 9 a 10.

Jízdní řády tramvají | Foto: Tomáš Adamec

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme