Na plastiku chodí čím dál víc mužů. Chtějí upravit nos nebo vyhladit vrásky

Do ordinací plastických chirurgů míří stále víc mužů. Ještě zhruba před deseti lety operovali lékaři v Česku až na výjimky jen ženy, dnes tvoří muži na některých klinikách až 25 procent žadatelů o úpravu zevnějšku. Nechávají si například vytáhnout kůži na obličeji, upravit oční víčka nebo chtějí odsát tuk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plastická chirurgie

plastická chirurgie | Foto: licence Public Domain (eng), Joshua Valcarcel

„Určitě jsem spokojený, operace dopadla skvěle. Trvalo mi pět let, než jsem se k ní rozhoupal. Hlavně jsem měl strach z bolesti nebo nějakých komplikací, ale všechno proběhlo v pohodě, takže bych do toho šel znovu,“ vypráví 28letý manažer Jiří z Prahy.

Na plastické operaci nosu byl před půl rokem. Právě tenhle zákrok patří u mladých mužů mezi ty nejčastější.

Plastický chirurg Petr Jan Vašek z pražské kliniky, kde je mezi klientelou asi čtvrtina mužů, mluví i o zmenšování prsou nebo o vypínání vrásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nejčastější zákroky, které podstupují muži v rámci plastické chirurgie, se ptala reportérka Veronika Hlaváčová

„Lidé kolem padesátky, manažeři a tak dále, mají zájem vypadat dobře, profesionálně. Když podstoupí některé zákroky, mohou pracovat déle. Čili zájem o všeobecné estetické operace je opravdu daleko vyšší, než býval,“ potvrzuje Vašek.

Popisuje i žádosti mužů o odsátí tuku na břiše. Ne vždycky to ale jde, protože v případě takzvaného pivního břicha se jedná většinou o tuk, který je uložený uvnitř břišní dutiny, a tudíž nejde liposukcí odstranit.

Další plastický chirurg Jan Měšťák žádosti mužů o liposukci břicha většinou rovnou odmítá. Doporučuje jim posilování. Muži u něj na klinice tvoří asi 7 procent klientely.

„Nejčastěji to jsou víčka, především horní. Často je to také obličej, protože si najdou o 40 let mladší partnerku a chtějí vypadat mladě, tak si nechají obarvit vlasy a udělat facelifting. Když mi ale nějaký chlap řekne, že by chtěl odsát, tak řeknu, že ne, ať cvičí,“ uvádí Měšťák.

Jan Měšťák | Foto: Šárka Ševčíková

Jiná situace ale nastává v případě, kdy člověk radikálně zhubne a potřebuje se zbavit přebytečné kůže. Jako třeba současný ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

„Mám i případy, že někdo zhubnul 115 kilo, z 205 na 90, čili kůže je tam přebytek. To je úplně něco jiného, ta se musí dát pryč,“ vysvětluje Měšťák.

Podle něj by měli lékaři některé lidi s nereálným přáním odmítat. V krajních případech totiž může jít dokonce o život.

„Až bych skoro brečel, když za mnou přicházejí z ciziny, jako tady byly dvě Italky, co z nich udělali stvůry. Chtěly, abychom je napravovali. O tom přednáším z hlediska etiky. Nikdy tam nesmí hrát roli peníze, vždycky to musí být potřebnost, nebo nepotřebnost operace. Pak je to otázka i kvality plastiků, kteří odpromujou, jdou do privátní praxe a dělají tak šílený chyby, že je to neslučitelné se životem,“ varuje Měšťák.

V Česku se ročně udělá odhadem i 50 tisíc plastických operací. Jen minimální počet se ale hradí z účtu zdravotní pojišťovny. Například VZP proplatila předloni přes 600 operací převislých očních víček nebo víc než 350 zmenšení prsou.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme