Žalobce navrhl bývalému litoměřickému soudci Knotkovi za korupci 6 let vězení

V kauze litoměřických soudců Ladislava Jelínka a Josefa Knotka padly návrhy trestů. Oba jsou obžalovaní z korupce a zneužití pravomocí úřední osoby. Knotek má jít podle státního zástupce na 6 let do vězení, Jelínkovi navrhl tříletý trest podmíněně odložený na 4 roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Knotek s Jelínkem měli za peníze různě posouvat termíny, aby se lidé například vyhnuli nástupu do vězení.

Pro Jelínka státní zástupce Radim Dragoun požaduje mírnější trest. Podle Dragouna se totiž nejvíce provinil Knotek.

„Korupce v řadách soudců je z mého pohledu ta nejzávažnější, jaká může být. Obžalobou je mu kladeno za vinu pět skutků, přičemž byl styčným bodem mezi skupinou klientů, kteří oslovovali buď přímo jeho, nebo další pracovníky soudu,“ popsal žalobce.

Vedle Jelínka a dnes už bývalého soudce Knotka obžalobě čelí i další dva muži, kteří je upláceli, a soudní zapisovatelka.

Všem státní zástupce navrhl dvouletý trest vězení podmíněně odložený na tři roky. O vině prý podle něj není pochyb - vše totiž údajně dokazují policejní videozáznamy z Knotkovy kanceláře.

U soudu musí zaznít ještě závěrečné řeči všech obhájců. Zatím zde mluvil jen advokát Knotka Pavel Polák, který zpochybnil policejní záznamy a také to, že případ řeší okresní soud v Jičíně, a navrhl Knotka zprostit obžaloby.

Nikdo z obžalovaných se dnešního jednání nezúčastnil. Jičínský soud odpoledne jednání odročil na 30. května, kdy v případu vynese rozsudek.

Ondřej Vaňura, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme