Češi dluží na výživném asi 13 miliard. Stát uvažuje o záloze pro pečující rodiče

Stát chce pomoci rodičům, kterým partneři neposílají výživné na děti. Plánuje, že alimenty za dlužníky zaplatí a peníze od nich pak bude zpětně vymáhat sám. Matky nebo otcové by se tak už nemuseli dostávat do těžkých situací, kdy kvůli opožděné platbě nemají na jídlo či oblečení pro potomka. Novinka by mohla začít platit za dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka s dítětem - ilustrační foto

Matka s dítětem - ilustrační foto | Foto: Stock.xchng

Češi dluží za alimenty méně než v předešlých letech. Zatímco v roce 2012 to bylo zhruba 16 miliard korun, vloni už 13 miliard. Pomohly sankce.

V praxi se osvědčilo, že dlužníkovi může být kvůli alimentům pozastaven řidičský průkaz. Sankce platí od loňského roku.

„Pozastavení řidičského oprávnění se používá v těch případech, které byly do té doby z nějakého důvodu neúčinné, například proto, že dlužník pracoval načerno a nebylo možné srážet ze mzdy,“ říká mluvčí Exekutorské komory České republiky Petra Báčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o Češích a jejich platební morálce ve vztahu k alimentům připravily redaktorky Martina Pelcová a Petra Benešová

Dlužníci mají s pozastavením oprávnění k řízení větší motivaci zaplatit výživné.

„Rodiče-neplatiči na něj reagují rychle, zpravidla se většinou otec dostaví přímo na exekutorský úřad a uhradí dlužnou částku v hotovosti, nebo alespoň zavolá na exekutorský úřad a snaží se domluvit splátky,“ dodává Báčová.

Zatímco celková dlužná částka klesla, počet dlužníků se naopak zvyšuje. Policie stíhala loni za alimenty více než 13 tisíc lidí, před dvěma lety jich bylo 12 800. Odsouzeno bylo loni více než 11 tisíc neplatičů výživného, 459 z nich skončilo ve vězení.

Výživné neplatí převážně muži, zvyšuje se však i počet žen, které děti zanedbávají. Těch je ovšem podstatně méně. Loni policie stíhala kvůli alimentům 1372 matek a přes 11 tisíc otců.

Inspirace ze zahraničí

Stát chce rodičům, kterým partneři neplatí výživné na děti, pomoci. Dluh za alimenty by dostali z veřejných peněz a stát by pohledávku následně vymáhal po neplatičích.

Zákon o náhradním výživném se teprve začíná připravovat. Pokud se nevyskytnou komplikace, mohl by podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD platit od ledna 2016.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záměry vlády v otázce výživného přiblížila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD

„V řadě evropských zemí existuje zákon, kde stát rodiči, respektive tomu dítěti jakoby zálohuje výživné, které neplatí ten druhý rodič. Říkali jsme se, že by pro nás také bylo vhodné jít touhle cestou,“ podotýká Marksová.

Podle ní je princip v zahraničí většinou takový, že pokud dítě po stanovenou dobu nedostává alimenty, může rodič požádat o zálohované výživné. Výše dávek od státu bývá určitým způsobem limitovaná. Některé země například posuzují příjem rodiny a zálohu dávají jen těm nejchudším.

„Vzhledem k tomu, že varianta s odebíráním řidičského průkazu funguje velice dobře, myslím si, že to je věc, kterou je určitě třeba ponechat. I tady jsme se inspirovali v zahraničí. Odebírání začalo velice dobře fungovat v Polsku, pak to převzali Slováci,“ dodává ministryně.

Alimenty a povinná výživa | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová, Martina Pelcová, krw, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme