Indové slaví. Vítězná strana slibuje, že odstraní korupci a nastartuje ekonomiku

Indie zná jméno svého budoucího předsedy vlády. Druhou nejlidnatější zemi světa povede nacionalista Narendra Modi. Jeho Indická lidová strana získala ve volbách výraznou většinu v parlamentu a skoro vymazala Indický národní kongres, vedený dynastií Gándhí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr Indické  lidové  strany  (BJP) a možný budoucí premiér Narendra Modi

Lídr Indické lidové strany (BJP) a možný budoucí premiér Narendra Modi | Zdroj: Reuters

Před sílem Indické lidové strany se tančí a slaví. Lidé sledují průběžné výsledky na televizní obrazovce. A čím víc křesel straně přibývá, tím větší nadšení zde panuje.

„Milujeme Modiho a chtěli jsme, aby se stal premiérem. A teď slavíme. Deset let tady bylo bezvládí a korupce. Modi úspěšně vedl stát Gudžárat a teď bude vést celou zemi,“ říká muž s propoceným oranžovým šátkem na hlavě. Ve čtyřicetistupňovém vedru z něj jen lije.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak reflektují Indové volby ve své zemi, sleduje Jaromír Marek

Přicházejí stále nové a nové skupinky lidí, hudebníci tlučou ve zběsilém tempu do bubnů a lidé skandují a tančí.

„Teď se píší dějiny Indie. Už dlouho nezískala žádná strana tak obrovskou většinu,“ překypuje nadšením mladý muž, který se na kampani vítězné strany podílel jako dobrovolník.

Narenda Modi slíbil voličům ekonomickou prosperitu, příchod zahraničních investic a boj s korupcí. To se prý v Indii všechno změní.

„Důležité bude udělat něco s nezaměstnaností. Polovina obyvatel Indie je mladší 35 let a nemá práci. To je obrovský potenciál, který musíme využít. S Kongresem jsme ztratili deset let,“ přemítá mladík.

Modiho Indická lidová strana ještě neřekla, jak konkrétně chce indickou ekonomiku nastartovat. Lidé ale doufají, že bude lépe. A to brzy.

„Počkej za deset let. To bude Indie na vyšší úrovni než Spojené státy,“ říká mladý muž a své prognóze upřímně věří.

Na rozdíl od svého protivníka Rahula Gándhího, člena slavné indické politické dynastie, nabídl Modi lidem vizi a naději a oni uvěřili, že své sliby bude také schopen naplnit.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme