Od zatčení Ratha uplynuly dva roky. Dnes pracuje jako venkovský lékař a čeká na rozsudek

Dva roky po svém zadržení a obvinění pracuje David Rath jako lékař v Hostivici u Prahy. Bývalý hejtman a poslanec ČSSD, kterému za přijetí úplatku hrozí až dvanáctiletý trest, je jako venkovský doktor spokojený. Počítá ale i s tím, že se bude muset vrátit do vězení. Dál však tvrdí, že je obětí účelové likvidace opozičního politika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (vpravo) před jednací síní Krajského soudu v Praze, kde začalo hlavní líčení v jeho kauze

Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (vpravo) před jednací síní Krajského soudu v Praze, kde začalo hlavní líčení v jeho kauze | Zdroj: ČTK

Před svým zatčením řečnil David Rath ve sněmovně a úřadoval v prostorné kanceláři. Teď chodí k soudu a v bílém plášti přijímá pacienty v malé, skromně zařízené ordinaci v Hostivici. Stěží se tam vejdou tři židle. „Některé dny je tady obrovský nával, někdy je to méně,“ říká.

Malá ordinace je pořád lepší než cela, ve které strávil 18 měsíců. Ochotně hovoří o svém případu, který je podle něj vykonstruovaný.

„Tady najednou začala vznikat skupina lidí, kteří mají nekontrolovatelnou moc, protože se vlastně nikomu nezodpovídají. Dělají si tak, co chtějí, a mohou v podstatě zlikvidovat účelově kohokoliv,“ tvrdí Rath.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před půl rokem opustil David Rath vazbu. Jak žije dnes, zjišťovala v Hostivici Markéta Chaloupská

V Hostivici nemá problém vyjít mezi lidi. Místní na něj vzpomínají jako na hejtmana, který jejich městečko zvelebil.

„Snažil se tady udělat dost pro Hostivici, hodně. Chtěl ještě ten bazén, což už ale nestihl,“ připomínají dvě místní obyvatelky.

Pouze v tom, jestli si dnes již bývalý hejtman vzal úplatek, se úplně neshodnou. „Nevěřím, že to takhle bylo. Myslím, že mu to tam někdo podstrčil,“ říká mladá žena. „Že je to chlap, který měl přístup k penězům a k moci, takže si z toho něco škubnul, to je mi jasné,“ míní starší muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o kauze Davida Ratha mluvil ředitel protikorupční policie Milan Komárek

Lékařské praxi se po propuštění z vazby věnují i Rathovi přátelé Petr Kott a Kateřina Pancová. S novináři se na rozdíl od Ratha bavit nechtějí. Všichni si ale uvědomují, že možná brzy skončí ve vězení.

„Jsem připravená když tak nastoupit do vězení,“ potvrzuje Pancová.

„Co mi zbývá. Je to, jako když si řeknete, jestli jste připravena na to, když vidíte, že jsou mraky, a víte, že začne pršet,“ dodává Rath. Hrozí mu až dvanáct let za mřížemi. Rozsudek soud vynese možná už letos na podzim.

Buštěhradský zámek dva roky po Rathově zatčení z větší části chátrá a hledá své uplatnění

Číst článek

„Máme to nařízené do konce září a předpokládám, že pokud nebudou žádné obstrukce ze strany obžalovaných, mohli bychom to pravděpodobně do toho září skončit, uvidíme,“ upřesňuje dozorující státní zástupce Petr Jirát.

Přelomová kauza

Někdejšího středočeského hejtmana a tehdy vlivného politika ČSSD Davida Ratha zadržela policie před dvěma roky. Tehdejší zákrok se často označuje za zlom, po kterém si policie více troufá stíhat i aktivní politiky. Spolu s Rathem čelí obžalobě dalších deset lidí. Rozsáhlý případ se týká údajné manipulace zakázek ve středních Čechách.

„Nepochybně to byla škola z hlediska spolupráce se státním zastupitelstvím, využití specifických policejních prostředků a zejména reakce na tlak z pozice obhajoby i médií,“ hodnotí kauzu Rath ředitel protikorupční policie Milan Komárek. Podle něj šlo o nesporný úspěch.

Teď se ale detektivům naopak vyčítá, že se „utrhli ze řetězu“ a spolu s žalobci ženou k soudu i hraniční případy, které nemusí být trestné.

„Posupujeme nezávisle, nestranně, pod dozorem a z intencí pokynů státního zastupitelství. Nemyslím si, že naše činnost by byla nahodilá nebo motivovaná tím, abychom měli nějaký mediální obraz,“ brání se Komárek.

„Vždy konáme tak, abychom zajistili státnímu zástupci opravdu relevantní podklady pro to, aby mohl podat obžalobu, případně aby mohl kvalifikovaně rozhodnout o tom, že kauza před soud nepatří,“ dodává.

Do budoucna má mít protikorupční policie na starosti méně případů, ale o to závažnějších. Útvar se chce zaměřit především na daňovou kriminalitu a korupci, zejména s ohledem na veřejné zakázky.

krw, Markéta Chaloupská, Vladimír Křivka, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme