Předseda Sinn Féin Gerry Adams zůstává ve vyšetřovací vazbě

Irská republikánská strana Sinn Féin protestuje proti zadržení svého předsedy Gerryho Adamse. Považuje to za pokus ovlivnit výsledek nadcházejících voleb. Řekl to severoirský vicepremiér a člen vedení strany Martin McGuinness. Adams zatím zůstává ve vyšetřovací vazbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předák Sinn Féin Gerry Adams  je ve vyšetrovací vazbě

Předák Sinn Féin Gerry Adams je ve vyšetrovací vazbě | Zdroj: Reuters

„K jakému jinému závěru můžu dojít ať už já nebo kdokoli jiný, když během vrcholící předvolební kampaně zatknou předsedu politické strany, která v obou částech Irského ostrova zažívá velký růst?!“ tvrdí McGuiness.

„Gerry Adams mohl úplně klidně přijít na policii, odpovědět na všechny otázky a nebýt zadržen,“ je přesvědčený.

Severoirský premiér Peter Robinson i tamní policie kategoricky odmítli, že by zadržení Adamse bylo politicky motivované a speciálně načasované.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem zadržení předáka republikánské strany Sinn Féin Gerryho Adamse sleduje zahraniční zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Podle Robinsona by naopak bylo politickou manipulací, kdyby strážci zákona Adamse ve světle nových poznatků nevyslechli.

Předseda Sinn Féin je ve vyšetřovací vazbě v souladu s protiteroristickým zákonem a policie ho může držet až 28 dní, dnes ale musí požádat soudce o prodloužení vazby.

Adams byl zadržen kvůli 40 let starému případu únosu a vraždy Jean McConvilleové, k němuž se v minulosti přiznala Irská republikánská armáda. Podle policie se předák Sinn Féin mohl na likvidaci této údajné policejní informátorky podílet.

Politické vměšování do policejního vyšetřování závažného zločinu kategoricky vyloučil i britský premiér David Cameron.

Syn zavražděné Jean McConvilleové Michael mezitím Daily Telegraphu řekl, že únosce své maminky prý potkává běžně na ulici, ale jména nikomu neřekne, a to ani policii, protože se bojí o život svůj a své rodiny.

To by potvrzovalo domněnku, že v Ulsteru pořád vládne strach, i když IRA oficiálně přestala existovat. Na druhou stranu dcera Jean McConvilleové je připravená jít na policii a jména pachatelů prozradit.

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme