V Brazílii stávkují policisté i řidiči autobusů. Chtějí zvýšení platů

Brazílie se připravuje na další stávku policistů. V polovině spolkových států nebude pracovat takzvaná civilní policie, která má na starosti vyšetřování. Její odbory požadují zvýšení platů. Protestovat chtěla také federální policie, která má mimo jiné na starosti ostrahu hranic země. V posledních dnech stávkovali také řidiči autobusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazílie, Rio de Janeiro, stávka policistů

Brazílie, Rio de Janeiro, stávka policistů | Zdroj: Reuters

Blíží se fotbalový šampionát a stávek je čím dál víc. Civilní policisté se rozhodli, že na 24 hodin přeruší hlášení i vyšetřování trestných činů, na stanicích je ale přijmou a budou také zatýkat.

Celostátní federální policie stávkovala na začátku měsíce. Soud ale potom rozhodl, že nesmí zanechat práce před mistrovstvím světa a v jeho průběhu. Je totiž odpovědná například za pasové kontroly na letištích.

Federální agenti tak uvažují o jiné formě protestu, třeba o demonstracích mimo pracovní dobu.

Vojenská policie, která má na starosti bezpečnost a zasahuje přímo v terénu, se k velké stávce nepřidala.

POLICEJNÍ SBORY V BRAZÍLII
Vojenská policie (Polícia Militar) - zasahuje přímo v terénu proti trestné činnosti a hlídá bezpečnost především v obydlených oblastech. Mezi mnoha obyvateli má špatnou pověst kvůli případům zneužívání síly, překračování pravomocí a korupci.
Civilní policie (Polícia Civil) - kromě vydávání některých dokladů přijímá hlášení o trestné činnosti a vyšetřuje ji, zatýká podezřelé z trestné činnosti a v místech, kde není Federální policie, nahrazuje její činnost.
Federální policie (Polícia Federal) - celostátní policejní sbor má na starosti vyšetřování trestných činů, zakotvených v zákonech, platných pro celou Brazilskou federaci. Stíhá obchod s návykovými a omamnými látkami. Provádí pasové a imigrační kontroly, vydává Brazilcům pasy a povolení k pobytu cizinců v zemi.

Stávkovala ale minulý týden dva dny ve státě Pernambuco. Guvernér žádal o zásah federálních jednotek. Na předměstích hlavního města Recife, které je jedním z hostitelských měst fotbalového mistrovství, totiž vypuklo rabování.

V dubnu pak stávkovala vojenská policie několik dní ve státě Bahía, kde kvůli tomu stoupl oproti průměru počet vražd.

Nestávkují ale jen policisté

Minulý a předminulý týden stávkovali řidiči autobusů v Riu de Janeiro. Vyjela jen část autobusů, přecpané bylo metro i příměstské vlaky.

Včera stávkovali řidiči autobusů v největším brazilském městě São Paulu. Ve městě nastal chaos, protože odbory protest dopředu neohlásily.

Dnes se k nim chtějí přidat tamní zaměstnanci metra, práci nepřeruší, budou ale mít na vestách oznámení o protestu.

Na dalších místech Brazílie stávkují profesoři, zaměstnanci knihoven nebo kulturních institucí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme