Podchod na hradecké třídě Karla IV. ohrožují silné deště, město úpravu kanalizace neplánuje

Silným přívalovým dešťům nestíhá čelit původní kanalizace v některých ulicích Hradce Králové. Problémy se pravidelně opakují například v podjezdu v Kuklenách a také v podchodu na třídě Karla IV. Nájemkyně cukrárny tam za poslední 3 roky byla vyplavená šestkrát. Naposledy majetek musela zachraňovat v sobotu, kdy i krajské město zasáhly silné deště. Hradecký magistrát v těchto místech žádné úpravy kanalizace ale zatím neplánuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stará radnice v Hradci Králové

Stará radnice v Hradci Králové | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

„Protože jsem tady zrovna byla, tak jsme to odháněli všechno pryč. A ještě tady byli lidi v podchodu a ti nám pomáhali. Museli jsme otevřít kanály a vyčistit to,“ popisuje Miroslava Trnková, která provozuje cukrárnu v podchodu v podchodu na třídě Karla IV.

Upozorňuje, že to pro ni znamená nejen ekonomické ztráty, ale jsou tady i zdravotní rizika. „Musíme okamžitě uzavřít provozovnu, druhý den musíme provést veškerou sanitárku a je tady i velké riziko, protože jsou tady chladící a mrazící vitríny neustále pod proudem, že může při zaplavení dojít ke smrtelnému zranění.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchody podnikatelů z podchodu na třídě Karla IV. v Hradci Králové ohrožují přívalové deště, úpravu kanalizace město ale neplánuje. Natáčela tam redaktorka Lucie Valášková

Miroslava Trnková podniká v podchodu, který je majetkem města. Stěžovala si proto na hradeckou Správu nemovitostí. Od nich se ale dočkala pouze odpovědi, že se má obrátit na Vodovody a kanalizace Hradce Králové.

Podnikatelka ale jako plátce nájemného městu se domnívá, že by tu situaci měla řešit radnice. Vedoucí královéhradeckého střediska kanalizace Radim Dus tvrdí, že o žádných stížnostech na systém kanalizace v podchodu od podnikatelky před upozorněním Českého rozhlasu nikdy neslyšeli.

„Podle informací od paní provozní jsme zjistili, že se jedná pouze o dešťové vody, které natečou v tuto chvíli nekapacitním zařízením na odvod srážkových vod,“ říká.

Podle Duse by se dala najít řešení, která by pomohla vyřešit problémy s podchodem na třídě Karla IV. a stejně tak v podjezdu v Kuklenách. Úpravy by ale vyžadovaly velké finanční investice.

Shoduje se tak s Magdalénou Vlčkovou z královéhradeckého magistrátu, která vysvětluje, proč se zatím podchod nijak proti vodě z přívalových dešťů neupravoval:

„V těchto historických zástavbách je obrovsky investičně nákladné kanalizaci předělávat. Takže pokud by se měla někdy kanalizace kdekoli ve městě v takovéto zástavbě předělávat, je potřeba jí rekonstruovat v souvislosti s nějakou jinou rekonstrukcí na místě.“

Magdaléna Vlčková dodává, že podnikatelé, kteří mají v podchodu své provozovny, mají šanci na to získat ušlé peníze a náklady na opravy zpět.

„Pokud se někde někomu stane tato nepříjemnost, mohou tu záležitost ohlásit na Královehradeckou provozní. V případě, že oni to prošetří a je do toho možné i nějak zakomponovat pojišťovnu, tak už budou komunikovat přímo s nimi,“ vysvětluje.

Město Hradec Králové chce kompletně opravit třídu Karla IV. Zatím je ale vše pouze v rovině plánování. Jestli by součástí opravy byla i úprava kanalizace, ještě není známé.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme