Přechod ve Velké Bíteši má být díky novému osvětlení bezpečnější

Přechod ve Velké Bíteši označili lidé za nejrizikovější na Vysočině. Proto bude mít nové osvětlení. Zebra na frekventované křižovatce Jihlavské ulice se silnicí druhé třídy číslo 602 bude díky němu ode dneška nepřehlédnutelná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod pro chodce (ilustrační fotografie)

Přechod pro chodce (ilustrační fotografie) | Foto: Filip Jandourek

Přechod pro chodce nasvítí dnes úderem 10. hodiny dopravní inženýři a policisté i zástupci Besipu. Zdáli ho uvidíte, pokud do města pojedete směrem od Žďáru nad Sázavou.

Jako rizikový ho spolu s dalšími čtyřmi přechody na Vysočině do ankety nominovali dopravní experti. Pomohly jim k tomu statistiky.

Například vloni se v kraji stalo přímo na přechodu pro chodce 38 nehod. Počet těžce raněných chodců se navýšil, pět chodců zemřelo. Nasvícení přechodu je jedním z mnoha preventivních opatření jak tomu předejít.

Do ankety experti nominovali i další riziková místa. Jde o přechod pro chodce v Chotěboři v Herrmanově ulici, který je za rušnou křižovatkou.

A také zebru v Tyršově ulici v Polné pod kostelem, kde se denně pohybuje hodně chodců.

Do třetice přechod před základní školou v Horní Cerekvi. O nasvícení bojovalo také rušné místo na Bráfově třídě v Třebíči.

V celé České republice se v těchto dnech rozsvítí 35 přechodů s největším počtem hlasů. Přišlo jich přes sto tisíc, na Vysočině a Jižní Moravě hlasovalo téměř 19 tisíc lidí.

Při dnešním zahájení nasvícení velkobítešského přechodu se účastníci přesvědčí, že díky tomuto světlu vidí řidič chodce už zdálky.

Přesto musí každý z nás dbát na vlastní bezpečnost a vyplatí se hlavně dětem přidat na rukávy, školní aktovku, kalhoty nebo čepici reflexní prvky.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme