O vládnutí ve městech bude v Olomouci mluvit mimo jiné i exporadce Billa Clintona

O tom, jak by měla vypadat ideální spolupráce komunálních politiků a obyvatel měst a jak by se měli o vládnutí společně podělit, budou v Olomouci od zítřka do pátku diskutovat tuzemští i zahraniční politologové, urbanisté, architekti, zástupci univerzit i měst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní náměstí v Olomouci

Horní náměstí v Olomouci | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

Nejvýznamnějším hostem bude podle organizátora akce Pavla Šaradína světově proslulý americký politolog Benjamin Barber, obhájce občanské angažovanosti a bývalý poradce amerického exprezidenta Billa Clintona.

„Je nejen bývalým poradcem Billa Clintona, ale také některých dalších velmi významných politiků, a pohovoří o tom, jakou roli by univerzita a vůbec vzdělávání ve městech mohly hrát,“ říká Šaradín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o mezinárodní konferenci v Olomouci, která se týká městské politiky, připravila Blanka Mazalová

Hosty budou i další odborníci z Innsbrucku, Paříže, Lodže, Toruně či Heidelbergu. Hledat budou optimální model pro spolupráci místních samospráv a vysokých učení.

„V poslední době mluvíme o takzvaném kreativním průmyslu, což je velmi zhruba řečeno kultura. Mimochodem v České republice má právě odvětví kultury větší podíl na tvorbě HDP než třeba automobilový nebo chemický průmysl. Na to se trochu zapomíná a myslím, že to chybí i v našich rozvojových plánech, pokud jde o město nebo kraj jako takový,“ tvrdí politolog.

Druhým důvodem, proč by komunální politici měli více mluvit s občanskými iniciativami a zástupci obyvatel, je fakt, že do měst se stěhuje stále více lidí.

„Do budoucna už nebude stačit pouze politické rozhodování představitelů, které si volíme, a abychom se vyhnuli populistům, kteří jsou také v České republice dnes v Poslanecké sněmovně, tak si myslím, že města budou muset být ve vztahu k občanům pružnější.“

„Trend je naprosto jednoznačný – zvětšování podílu občanů na vládnutí. Vidíme to všude kolem, kdy města jako Bratislava, řada polských i některá česká města už přecházejí na participativní rozpočet. Abychom udrželi kvalitu života ve městech, tak podíl občanů bude daleko větší, než je tomu dnes,“ uzavírá Pavel Šaradín.

Blanka Mazalová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme