EU se stala nesrozumitelnou a musí se změnit, vyvodili Hollande i čeští europoslanci

Francouzský prezident Francois Hollande přišel s tvrdou kritikou Evropské unie. Reaguje tak na neúspěch vládních socialistů, kteří ve volbách do europarlamentu skončili až třetí. Hlasování vyhrála ve Francii krajně pravicová Národní fronta, která přitáhla voliče právě na ostrou kritiku Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francois Hollande

Francois Hollande | Zdroj: Reuters

Podle Hollanda se Evropa stala pro Francouze nesrozumitelnou.

„Evropská unie se stala nečitelnou, vzdálenou a nesrozumitelnou i pro členské státy. To nemůže pokračovat. Evropa musí být jednoduchá a jasná, aby byla účinná tam, kde se to očekává, a aby se stáhla tam, kde jí není potřeba," prohlásil Hollande a dodal, že jeho povinností je reformovat Francii a přesměrovat Evropu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výtky francouzského prezidenta vůči EU rozebral komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák, který byl hostem Polední publicistiky Radiožurnálu

Podle francouzského prezidenta sice Evropská unie dokázala překonat krizi, ale za cenu prosazování úspor, které stále více Francouzů odrazují od evropské integrace.

Hollande chce na dnešním summitu Evropské unie prosazovat, aby prioritou byl opět hospodářský růst a investice.

„Francois Hollande opomněl jednu důležitou skutečnost. Že to nebyla záležitost EU, ale národních vlád, včetně francouzské, které se shodly na úsporných opatřeních,“ připomíná komentátor ČRo Milan Slezák.

Francouzský prezident se podle něj snaží odvést pozornost od neúspěchu, který jeho strana zaznamenala v eurovolbách, v nichž skončila jako třetí.

„Hollande provedl rétorický obrat o 180 stupňů. Francie i on sám vždycky patřili ke stoupencům pokračování v evropské integraci. Najednou Hollande vyzývá Unii, aby zařadila zpátečku. To bylo před eurovolbami nepředstavitelné,“ dodává Slezák.

Souhlasí i čeští europoslanci

Předvolební speciál Martina Veselovského na téma EU, Kateřina Konečná | Foto: Filip Jandourek


„Unie se opravdu začala zabývat věcmi, které nejsou tak důležité pro občany,“ říká nově zvolená europoslankyně a členka zahraničního výboru sněmovny Kateřina Konečná z KSČM.

Překvapuje jí, že si Hollande všiml až nyní, že obyvatele Evropy trápí nízký hospodářský růst a nezaměstnanost.

Občanům EU jsou podle Konečné vzdálení i bruselští úředníci. „Přijímají se tisíce různých nařízení, předpisů a směrnic, které jsou občanům nepochopitelné,“ dodává Konečná.

Občané podle ní naopak čekají, že EU přestane dotovat bankovní sektor a místo toho se zaměří na opatření k podpoře zaměstnanosti.

Podle končícího europoslance za ODS Ivo Strejčka nese ale právě Holland, který dnes Unii kritizuje, společně s dalšími eurooptimistickými politickými elitami vinu za současnou situaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech malé volební účasti při eurovolbách hovořili nově zvolená europoslankyně Kateřina Konečná a její kolega, který z Evropského parlamentu odchází, Ivo Strejček z ODS

„Mám dojem, že voliči si žádnou zásadní změnu Evropské unie nepřejí. Kdyby si jí přáli, tak by k volbám šli,“ uvádí Strejček.

Voliči si podle něj víc přejí změny na úrovni národních států a neúčast u eurovoleb je předzvěstí těchto změn.

„Proto mají úspěch nová, neotřelá a mnohdy nekonformní uskupení,“ dodává.

Vinu podle obou nese také malá pozornost, kterou česká média věnují činnosti domácích europoslanců.

„Unie je velmi vzdálená a sami politici neumí jednoduše vysvětlit témata, která jsou tam projednávána,“ uzavřela europoslankyně.

Sledování výsledků eurovoleb v Evropském parlamentu v Bruselu | Foto: ČTK/AP, Yves Logghe

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme