Liberec řeší další využití Liebiegova paláce. Bývalá galerie zatím zůstává prázdná

Liberecký Liebiegův palác, ze kterého se nedávno odstěhovala oblastní galerie, zeje prázdnotou. Co s renesanční vilou průmyslníka Johana Liebiga z 19. století bude, o tom se v Liberci hodně mluví. Zatím nemá jasno ani radnice ani památkáři. Do vily u libereckého zámečku teď mohli lidé nahlédnout při dni otevřených dveří s komentovanými prohlídkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oblastní galerie

Oblastní galerie

Zákoutími Liebiegova paláce provází desítky lidí památkářka Petra Šternová. Mezi návštěvnicemi jsou nadšené Liberečanky, které se do bývalé galerie něco nachodily, paní Eva a Libuše.

„My to tady máme prošmejděný coby galerii, ale tohle to bylo jakoby mimo, to jsme nikdy neviděly a stálo to za to,“ pochvalují si prohlídku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co dál s Liebiegovým palácem? Na názory Liberečanů se ptala reportérka Šárka Škapiková

O budoucím využití paláce ale jasno nemají. „No to je těžké, těžko říct. Říkali tady, že by se sem možná měly stěhovat z lidušky důchodcovské kluby, ale to by mi přišlo až jako škoda,“ říkají ženy.

Do bývalé galerie se přišla podívat také Anna Hurínová s manželem. Ani oni nevědí přesně, co by mělo v paláci teď být.

„Já jsem si říkala, že by v tom mohla být knihovna, ale knihovnu už Liberec má a navíc je to hodně vlhké,“ přemítá paní Hurínová. „Ať tady bude cokoliv, je to otázka té vlhkosti. Dostalo to tady hodně zabrat, no,“ dodává její manžel.

Průvodkyně Petra má za to, že Liebigův palác je vhodným místem pro výstavy. „V Liberci se třeba nabízí nějaké centrum architektury, které nemá,“ navrhuje.

Všichni návštěvníci se shodují, že něco by být v bývalé galerii zkrátka mělo. „Nějaký život by to chtělo, to rozhodně nemůže zůstat prázdné,“ shodují se manželé Hurínovi.

O budoucnosti Liebiegova paláce se bude mluvit na veřejném setkání na radnici tento čtvrtek od 17 hodin.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme