Všechno máme, říkají obyvatelé Dambořic na Hodonínsku. Místní kasu plní těžba ropy a plynu

Těžba ropy a zemního plynu plní kasy moravských vesnic. Například Dambořicím na Hodonínsku se přezdívá Kuvajt. Jsou tam totiž největší zásoby těchto surovin u nás a místní ložiska tak financují nebývale rychlý rozvoj obce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravské naftové doly otevřely v Uhřicích na Hodonínsku nový podzemní zásobník plynu

Moravské naftové doly otevřely v Uhřicích na Hodonínsku nový podzemní zásobník plynu | Zdroj: ČTK

„Těžilo se tady, tady byl vrt, tady byly dva vrty navrchu, tady jich je spousta, tady a navrchu v lese,“ ukazuje na leteckém snímku obce starosta Dambořic Josef Kratochvil z KDU-ČSL s tím, že se do obce stěhují stále noví a noví obyvatelé. Jejich počet vzrostl za posledních 15 let o více než 160 na současných asi 1400.

„Stavebníkům v Dambořicích nabízíme bezúročnou půjčku 200 tisíc korun na výstavbu RD, jinak mladí při narození dítěte dostanou deset tisíc korun a při dožití roku dítěte dalších 5 tisíc korun,“ prozrazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Dambořicích natáčela redaktorka Štěpánka Kadlečková

Příspěvku využila pro své dvě děti i Dana Fejfarová, která v obci žije už 12 let:

„Máme tady ve všem výhodu, všechno máme zlevněné, všude v okolí se myslím školky platí, tady u nás se školka neplatí. Obec také přispívá na stravování ve školce, popelnice, všechno máme. V okolních obcích se platí 1500 korun, u nás jen dvě stovky ročně.“

Letos Dambořice hospodaří s rozpočtem převyšujícím 100 milionů korun. Podobně velké obce v regionu se přitom musí spokojit jen s desetinou prostředků. Investice, které plánují roky a musí se kvůli nim i zadlužit, mají Dambořice už za sebou. Opravený průtah, chodníky, novou kanalizaci, školu i faru. Současné výhody ale byly vykoupeny nárůstem dopravy.

„My teda máme výhodu, že jsme dost daleko od silnice, ale přesto se to trochu chvěje. Ze začátku problémy byly, pak udělali obchvat, takže už to tolik přes obec nejezdí. To už jsou výhody, které nám obec doplácí. Myslím si, že to není špatné,“ pochvaluje si jedna z obyvatelek Dambořic, Jaroslava Kroupová.

V tomto roce plánuje radnice vybudovat inženýrské sítě pro 75 stavebních parcel nad obcí, žadatelů o pozemek je přitom dvojnásobek, do budoucna by pak v Dambořicích měl vzniknout i Dům s pečovatelskou službou.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme