Papež František cestuje po Blízkém východě, zavítá k břehům Jordánu i do Jeruzaléma

V jordánské metropoli Ammánu dnes zahájí papež František svou třídenní cestu po Blízkém východě. Po Brazílii je to teprve jeho druhá zahraniční návštěva. Do nábožensky pestré oblasti papeže doprovázejí islámský a židovský duchovní z jeho rodné Argentiny. V Ammánu papeže Františka přivítá ve své rezidenci jordánský král Abdalláh II.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František v sobotu přijede na Blízký východ. Navštíví Jordánsko, Palestinskou autonomii a Izrael.

Papež František v sobotu přijede na Blízký východ. Navštíví Jordánsko, Palestinskou autonomii a Izrael. | Foto: Mohammad Hannon | Zdroj: ČTK

„Návštěva papeže je pro region velmi důležitá. Blízký východ je teď plný válek. Papež, jakožto člověk pokoje, tak přijíždí zasévat mír do našich srdcí a do naší společnosti,“ říká kněz Fádí Tábit, který přijel pozdravit hlavu katolické církve se skupinou věřících z nedalekého Libanonu.

Papež František dnes bude sloužit velkou mši na stadionu v Ammánu a večer navštíví Betánii, místo křtu Ježíše Krista. Jedině tam se lze k Jordánu v jeho hraničním úseku nejen přiblížit, ale dokonce se v něm i vykoupat. Kdo ale nemá seriózní náboženské důvody, toho asi kalná voda úzké meandrující říčky ke koupeli nezláká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před návštěvou papeže se k řece Jordánu podíval náš blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Na dřevěném zastřešeném pódiu, odkud vedou široké schody přímo do vody, předčítá Fádí Tábit v modrém kněžském plášti arabskou verzi Bible. Naslouchá mu asi třicítka žen ve středním věku. Před tím, než uvidí papeže, chtějí ve vodách Jordánu obnovit křest.

„Tady jsme na hranicích, jakékoli pochybení by mohlo mít vážné důsledky. Takže já budu stát ve vodě u břehu a nikdo nepůjde dál za mě, nikdo se nebude brodit na druhý břeh. Je to jasné?“ dává instrukce otec Fádí Tábit.

Izrael a palestinská území jsou pro Libanonce z politických důvodů zcela zapovězené. Oba břehy přitom dělí jen pár metrů vody. Přímo naproti na palestinské straně je konkurenční místo, kde se provádějí křty. Věřící na sebe z obou stran mávají, na to, aby se obě skupiny ve vodě nepomíchaly, ale nevtíravě dohlíží několik jordánských vojáků.

Křtí se i na protějším, palestinském břehu | Foto: Štěpán Macháček

Problémy spojené s Palestinou a Izraelem mají pro křesťany nepříjemné důsledky. „Jednou, dá-li Bůh, budeme moci navštívit i Jeruzalém. Ale nám už se to asi nepoštěstí. Naši dědové jezdili, to bylo ještě před válkou v roce 1967. Ale pak byl konec. Doufáme, že zas jednou bude mír a křesťané z Libanonu budou moci zase spatřit Jeruzalém,“ svěřuje se jedna z Libanonek.

V neděli se papež František vydá za věřícími do Betléma na Palestinských územích a svou blízkovýchodní cestu završí pondělní návštěvou Jeruzaléma.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme