V Červené Řečici hořela střecha věže zámku. Oheň způsobil kastelán

Na Pelhřimovsku hořela střecha zámku v Červené Řečici. Požár zasáhl jednu z kopulí. Hasiči už mají oheň pod kontrolou a požár dohašují. Požár způsobil kastelán, který v bývalém vodním příkopu pálil klestí. Vítr pak odnesl žhavý popel na střechu. Škoda zatím vyčíslená nebyla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči zdolali požár jedné ze střešních kopulí zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku

Hasiči zdolali požár jedné ze střešních kopulí zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku | Zdroj: ČTK

Požár byl hasičům oznámen na tísňovou linku krátce po půl jedenácté. Hasiči na místě zřídili dálkovou dopravu vody. "Před 11. hodinou se podařilo požár lokalizovat, oheň je pod kontrolou a dál se nešíří," řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

„Chytla věžička v severním traktu zámku,“ řekla Českému rozhlasu starostka Červené Řečice Zdeňka Bečková. „Tato věžička byla došková, zachovalá. Přestože letitá, tak v dobrém stavu. A ta bohužel chytla,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O řádění živlu mluvila starostka Červené Řečice Zdeňka Bečková

Vinu na požáru má zřejmě kastelán zámku, který se reportérovi Českému rozhlasu přiznal, že v příkopu pálil klestí a suché keře. Vítr odnesl žhavý popel na střechu. Když začala doutnat, zavolal hasiče, kteří zabránili větším škodám.

Na místo během chvíle přijelo asi 40 hasičů ze šesti jednotek. „Vzhledem k tomu, že požár byl zachycený v počáteční fázi rozvoje, tak zásah nakonec nebyl tak složitý, jak se na první pohled zdál,“ řekl velitel zásahu, hasič Václav Hlom.

Hasič obhlíží dějiště požáru zámku v Červené Řečici | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Pokud by se ale oheň rozšířil do střešní konstrukce, škody by byly mnohem větší. Přesto podle hasičů nebylo od kastelána příliš zodpovědné pálit klestí v takovém větru.

„Škoda je de facto nulová, protože jsou to střechy určené k opravě,“ vysvětlil kastelán Vladimír Vlček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zámku v Červené Řečici, kde shořela střecha věžičky, natáčel reportér Petr Palovčík

Zchátralý zámek je jednou ze tří památek na Vysočině, které chce ministerstvo kultury v nejbližší době nechat vládou prohlásit za národní kulturní památku. Je dokladem proměny staršího středověkého sídla na reprezentativní rezidenci.

Hrad byl na rezidenci zámeckého typu přestavěn v 16. století. Areál zámku je už 17 let dějištěm festivalu Slámování. Jeho tradiční součástí je doprovodný program s divadly, koncerty a uměleckými dílnami.

ČTK, ČRo, Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme