Česko a Bavorsko chtějí prohloubit spolupráci a zabránit vylidňování příhraničí

Zabránit vylidňování příhraničí může pomoci nová koncepce česko - bavorského rozvoje. Záměr spolupracovat podepsala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO a bavorský státní ministr financí Markus Söder.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavorský státní ministr financí Markus Söder a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO

Bavorský státní ministr financí Markus Söder a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO | Zdroj: ČTK

Dokument zahrnuje tři české kraje - Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský. Podle Markuse Södra je společným cílem zvýšit konkurenceschopnost a atraktivitu těchto regionů.

„Hlavním impulsem jsou různé rychlosti, kterými se Bavorsko vyvíjí. Proti obrovské dynamice našich metropolí, stojí výrazně pomalejší příhraničí a jeho vylidňování. Proto tam chceme cíleně podporovat ekonomiku, hospodářství, vědu, digitalizaci, cestovní ruch a dopravu. Také budeme usilovat o získání podpůrných prostředků na rozvoj příhraničí,“ řekl Söder.

Podle ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové z hnutí Ano by měla během roku vzniknout koncepce, která oblasti zájmu přesně vymezí.

„Především musíme zjistit, v čem je ten společný region výlučný a v čem má největší potenciál. Myslím, že máme rezervy ve spolupráci ve vědě a výzkumu a to v oblasti využití výsledků v ekonomice. To by mohlo velmi dobře běhat mezi Českem a Bavorskem a využít kapacity, které jsou už vybudovány. Teď je potřeba, aby na tom začaly pracovat lidi, mozky, spolupráce.“

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme