ČR pošle peníze na obnovu vyplavených nemocnic v Bosně a Hercegovině

První obyvatelé evakuovaní ze zatopených oblastí v Bosně i Srbsku se vracejí domů. Úklidové práce se rozběhly naplno i díky klesající hladině řeky Sávy. Zpomalilo se také zvyšování hladiny Dunaje. Česká republika mezitím uvedla, že v rámci humanitární pomoci pošle peníze na obnovu dvou vyplavených nemocnic v Bosně a Hercegovině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ničivých povodní v Bosně

Následky ničivých povodní v Bosně | Foto: Robert Mikoláš

„Od roku 1991 jsme tu měli spoustu krizových situací, byla tu válka a tohle není nejhorší. Vše dáme časem do pořádku.“

„Teď provádíme sanaci, ale problémem je špatné krizové řízení. Dotyčné orgány situaci vůbec nezvládly, selhaly. Máme sice hodně pomocných rukou, ale když to nikdo neřídí, tak panuje jen zmatek,“ postěžoval si šéf záchranky ve městě Doboj v Republice srbské Slobodan Tomanić.

Sbírky pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko
ADRA: číslo účtu 34983498/0300, v.s. 510
Člověk v tísni: číslo účtu 51945194/0300
nebo dárcovská SMS DMS SOSBALKAN na číslo 87777

Doufá, že s finanční pomocí se podaří katastrofální následky lépe zvládnout. I s tou českou.

Podle informací z webu ministerstva zdravotnictví pošle česká vláda na obnovu zdravotnických zařízení ve vodou postižených oblastech pět milionů korun.

Část by měla jít do města Doboj, další peníze pak poputují do polikliniky v Maglaji na nákup laboratorních přístrojů.

Do Srbska pak humanitární organizace Adra posílá jedno auto s technikou k obnově bydlení, tedy vysoušeče nebo agregáty na výrobu elektřiny, a to konkrétně do Obrenovace, který byl jedním z nejvíce zasažených měst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Srbska dnes odjel pomáhat tým humanitární organizace ADRA. O jeho práci mluvila Kateřina Piechowiczová

Tým lidí by se měl na místě zdržet zhruba týden, ale bude se tam vracet, aby vyhodnotil situaci a případně přivezl další pomoc.

„Vezeme tam také manuály, kde je do srbštiny přeložen základní postup pro obnovu bydlení a pitné vody, to znamená, jak si mají lidé správně vysušit dům, jak mají vyčistit studnu, vysušit automobil a tak dále,“ popsala Kateřina Piechowiczová.

Do vyplavených domů se mezitím vracejí první ze 150 tisíc evakuovaných obyvatel, a to jak v Bosně a Hercegovině, tak i v Srbsku.

Obě země potřebují právě finanční dary, jen Bělehrad odhadl způsobené škody na víc než 41 miliard korun. Povodně si na celém Balkáně vyžádaly na 60 obětí.

Povodně v Srbsku, Bosně a Hercegovině | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Simona Bartošová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme