Frýdlant na Liberecku obnoví část středověkých hradeb, vznikne i odpočinkové místo

Středověké hradby ze 14. století obnovují ve Frýdlantě na Liberecku. Z původního opevnění, které chránilo celé dnešní centrum, zbyly jen torza na několika místech. Město ve spolupráci s památkáři a stavaři opravuje kus hradeb za radnicí. Budou nasvícené, pod nimi bude chodníček a lavička. Budou nasvícené a vznikne u nich odpočinkové místo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středověké hrady /ilustrační foto/

Středověké hrady /ilustrační foto/ | Foto: Libuše Linhartová

Na úpravy původních hradeb dohlíží kromě stavbyvedoucího a projektanta také památkáři, kteří hlídají, aby vypadaly hradby tak, jako dřív.

„Nejstarší zmínku o hradbách máme z počátku 14. století z doby Bieberšteinů. Začaly zanikat po polovině 19. století, kdy již dávno ztratily svoji obranou funkci a bránily rozvoji města,“ připomíná památkář Petr Freiwillig.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Frýdlantu na Liberecku obnovují část hradeb, které město obepínaly ve středověku. Natáčela tam redaktorka Šárka Škapiková

„Tehdy se rozebíraly a obyvatelé Frýdlantu si z nich stavěli svoje domy. Proto nám do dnešních dnů zůstalo jen několik krátkých úseků z původních hradeb, které obepínaly s vodním příkopem celé jádro města,“ dodává.

Se dvěma stavaři v modrých montérkách, kteří na sebe vrství kameny nahoře na torzu hradeb, si povídá projektant Martin Volejník. Dohlíží na to, aby se stavělo podle pokynů památkářů.

„Výsledek by měl být ten, že by měla proběhnout konzervace zachovaného torza. My se v maximální míře snažíme dostat to do stavu ze 14. nebo 15. století. Ale zase také respektujeme nějaké mladší úpravy, které tady vznikly. To znamená třeba katovská branka, nebo tady ta vyzdívka,“ ukazuje.

„Teď probíhá zrovna konzervace zdiva, to jsou vlastně hodně novodobé úpravy, kdy tady byla betonová koruna. Ta se odstranila a třeba schody, které tady vidíte, ty už jsou z těch hodně novodobých úprav. Ale my jsme se rozhodli je tady ctít,“ vysvětluje Volejník.

Jak říká památkářka Věra Sobotová, kamení není vždy původní, ale bez výjimky pochází z frýdlantského výběžku. „Tady máme čedič, ten je vlastně z čedičových lomů a ty novodobější úpravy, třeba tady u té katovské branky, to už je dělané ze žulových kvádrů.“

Práce na hradbách by měla být hotová během několika měsíců, pak se začne se stavbou odpočinkového koutku.

„Hradby budou slavnostně nasvícené, kolem bude chodníček, lavičky. Takže to bude takové důstojné místo pro místní i pro příchozí zdaleka, že si tady budou moci ve stínu sednout, odpočinout a užít si to.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme