Zemským teplem by v Litoměřicích mohli topit od roku 2018. Cena se odhaduje na 2,5 miliardy

Od roku 2018 by mohli lidé v Litoměřicích vytápět své byty teplem z nitra země. To je optimistický termín, odkdy by se mohly naplno spustit chystané vrty. Záměr na vytápění zemským teplem ale bude tak nákladný, že s ním pomůžou i vědci. Peníze by se totiž díky nim sháněly snadněji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litomeřice - náměstí. Autor fotografie: Miaow Miaow

Litomeřice - náměstí. Autor fotografie: Miaow Miaow | Foto: Creative Commons licence 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)

„Jsme ze severních Čech, takže určitě víme, jak to tady donedávna vypadalo. Určitě se chceme vyhnout tomu, abychom směřovali zpátky k těmto časům. I z tohoto důvodu je potřeba se zamýšlet nad tím, jaký zdroj energie budeme volit do budoucna pro kvalitní život,“ vysvětlil jeden z hlavních důvodů pro vybudování vytápění pomocí tepla z nitra země Antonín Tym z litoměřického městského úřadu.

Plány na stavbu geotermální teplárny se v Litoměřicích objevily už před 14 lety, během kterých se podařilo potvrdit, že Litoměřice mají opravdu šanci zemské teplo využívat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech geotermálního vytápění v Litoměřicích natáčel redaktor Jan Bachorík

„Bylo udělané obrovské množství různých analýz, které jsou nezbytné, když chcete na takový projekt získat dotaci z evropských fondů,“ upřesňuje Tym.

A právě peníze jsou jedním z problémů, proč se zatím lidé tepla z nitra země nedočkali. Město už má víc než dva kilometry hluboký a průzkumný vrt. Peníze na vybudování dalších potřebných vrtů ale chybějí. Geotermální vytápění bude mít v Litoměřicích dvě fáze. Jednou z nich je samotné vytápění. Tomu má ale předcházet výzkum, na kterém se budou podílet významní odborníci.

Pod tlakem pustíme vodu do horniny, abychom ji pak vyčerpali teplou. Na jiném místě se mohou změnit napěťové poměry, může dojít ke spuštění zemětřesení, které by tam ale stejně většinou nastalo,“ nastínil jednu z oblastí případného výzkumu seizmolog Tomáš Fisher.

Když se seženou peníze

Vědecká část by mohla začít, pokud město sežene peníze z evropských fondů, v příštím roce. Lidé by pak mohli topit zemským teplem zhruba na konci roku 2017. A cena za vytápění byla také to hlavní, co občany zajímalo. „Mě jenom zajímá, jestli budeme do budoucna platit těch 450 korun. To je pro mě alfa a omega,“ říká jeden z nich.

Podle Antonína Tyma by měla být cena nižší než při současných platbách za teplo z litoměřické výtopny: „Sociálně únosná cena. Můžeme si to představit jako takovou, kterou jsme v našich podmínkách schopni zaplatit tak, aby lidem zbyl dostatečný počet peněz na svůj kvalitní život, aby zaplatili ostatní náklady.“

Vše ale bude záležet na celkových nákladech na stavbu geotermální výtopny i s novými vrty. Částka se zatím odhaduje na zhruba 2,5 miliardy korun.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme